Câteodată nu-i de ajuns să fii prost tu singur. Tre’ să mai împarţi şi la alţii…

sari la comentarii

Ne-am burzuluit ca nişte babe prea pieptănate când ogorul frumos cosit al blogosferei româneşti a fost înecat de “buruienile jurnalistice”, care veneau să “ne fure” nouă păşunile fertile… Am stat pe e-uliţele sătucelor noastre .ro, rezemaţi în tastatură sau în faţa unui pahar de ad-sense, prin birtuţurile îmbâcsite şi gâtuite de bannere, de care ne bucurăm ca „magazinu’ mixt”, când primeşte firma luminoasă de la Coca-Cola şi-am behăit ca nişte capre nemulse îndeajuns, când au venit politicienii să ne “otrăvească” izvoarele noastre nesecate de înţelepciune, din care publicul educat – de la 12 la 14 ani – ce ni l-am format, bea cu nesaţ cultura ţăranului din Spania, a ultimelor silicoane de prin ţâţele vedetelor şi – dacă se poate şi nu ne cade netu’ de cartier că downloadăm prea mult porn – a celor mai recente bârfe telenoveliste de pe la constructivele paranghelii de blogări.

pozeblgvspolIar ieri, când ne-am întâlnit faţă-n faţă cu deja a doua tranşă de reprezentanţi din clasele cotropitorilor şi hegemonilor de mai sus, ne-am făcut, ca un întreg comunitar ce ne place să ne considerăm, de-o nouă şi amară cacao.

Nu zic că n-a ieşit bine. Ba din contră: totul pare de căcat doar fiindcă aşa şi este… Totuşi, mulţumită lui Horea Badău (de la Asociaţia Consumatorilor de Media, care nu este cum vorbeşte ţaţa-n piaţă, e probabil primul care a organizat ceva cu adevărat direcţionat spre o anume discuţie concretă, care să mai iasă un pic din blogo-bulă), imaginea s-a limpezit un pic. Scopul întâlnirii era să aflăm un lucru, două şi să mergem de acolo cu nişte concluzii trase. Şi am plecat cu câteva destul de usturătoare. Pentru că reprezentanţii noştri „de vază” din blogosferă nu ştiu folosi o ocazie cu destul de mare greutate şi multe eforturi (ale altora) oferită (pe degeaba), pentru a pune nişte întrebări coerente unor persoane în care agaţă tot timpul – uneori poate pe bună dreptate dar…- fără să fi fost vreodată la aceeaşi masă. Pentru că numele (foste-)mari ale blogging-ului se fosilizează şi ramolesc, ca în orice alt domeniu infect care îmbătrâneşte, pentru că ceea ce putea fi o referinţă relevantă pentru cei ce într-o zi vor întruni o adevărată blogosferă devine acum o jenantă glumiţă, spusă pe la budă, că te-ai face de râs s-o citezi pe undeva. Pentru că Zoso, despre care aş estima că se poate cu lejeritate compara cu tipologie de Michael Jackson (din prisma întregii evoluţii luminoase, până la declinul tragic al personajului) la care ne raportam până-n acest moment din orice punct de vedere, devine un reper tot mai des menţionat doar ca o etichetă cu multe E-uri. Pentru că blogării „tineri” nu vor începe în forţă, cum o făceam alţii înaintea dumnealor, ci direct fleşcăiţi, cum au ajuns cei de la care iau exemplu.

Politicienii de aseară, aşa hoţi, parşivi, mincinoşi, prefăcuţi şi oportunişti precum îi definim fără drept de apel (şi putem foarte bine să avem dreptate), ne-au tras fluierând o lecţie de acţiune şi reacţiune. Pe care o şi meritam. Pentru că n-au sărit să-nţepe pe cine-au apucat, cum li s-a pus un microfon în gură, să zic aşa, cum au făcut în schimb nişte prea-puţin-băgaţi-în-seamă ce-au prins un loc pe scaun. Pentru că, spre deosebire de ăştia din urmă, au ştiut să răspundă inteligent (indiferent de valoare de adevăr a spuselor) la nişte întrebări de grădiniţă, puse de la un nivel de copil debil, exact la fel ca al jurnaliştilor despre care ziceam că-şi merită imaginea de vai de dumnealor. Degeaba chirăiau ameţiţii că „să renunţe la învechitele discursuri”. Toate prostelile-„bombe” aruncate cu două mâini, ca o mingiuţă spartă-n în curtea şcolii, erau ridicate cu două degeţele şi zvârlite galant înapoi în meclele perplexe stimaţilor blogări, unde explodau într-un puturos fâs. Pentru că avem impresia că vorbim cu nişte pensionari în staţia de autobuz, pentru că nu ştim să ne dăm seama de lucruri simple, cum ar fi că un om versat se pricepe să ascundă ce ştie şi să folosească atunci când îl interesează, că un om priceput nu se agită ca un titirez şi dă drumul la artificii cum e un reflector pe el şi pentru că ne speriem ca nişte potârnichi de câte ori suntem puşi în situaţia să concurăm cu cineva. Pentru că totul pentru noi e un concurs şi-o întrecere stupidă… Pentru că suntem mai varză decât rakott káposzta.

N-am vrut să-mi formez opinii „din auzite” despre prima întâlnire, cea de săptămâna trecută, cu jurnaliştii, dar acum, după asta cu politicienii, la care-am putut participa şi gândind prin analogie, o să emit următorul raţionament: dacă nişte copii cu domeniu şi hosting (când copii am remarcat că se poate apropia cu nesimţire de 30 de ani) au în gând să spună şi ei o vorbuliţă, cu pretenţia de-a fi ascultaţi, trebuie înainte să înveţe măcar să atace, fie şi cu rea intenţie, până să-şi permită să critice sau, mai mult, să aibă impresia că îşi şi impun ideile prost concepute şi tembel formulate.

Motiv pentru care îmi întăresc convingerea de dinainte formată: suntem prea mulţi care suntem în acelaşi timp prea ”mari” şi prea plini de noi înşine, doar pentru că am luat câte-un tricou gratis la un concurs, pentru că a strănutat cineva numele nostru la TV sau, mană cerească, am fost linkuiţi pe cine ştie unde. În timp ce există alţii care nu-şi corcesc blog-roll-urile între ei sau puşti de 15-16-17 ani care scriu pentru colegii de clasă lucruri pe care unii dintre „consacraţi” şi cititorii lor veniţi din cele mai dubioase direcţii nici n-ar fi capabili nici să le rumege…

[pentru cine vrea poze, s-a dat Zoso în stambă cu aparatu’ pe acolo, iar rezultatele se găsesc aici]

27 comentarii

zi si tu ceva
 1. Iulie 12, 2007 la 15:16
  link permanent
  S zice ca:

  Primul comentariu… O tura cu trotineta?

 2. Iulie 12, 2007 la 15:18
  link permanent
  mckriss zice ca:

  bai, da te pricepi al dreacu’ de bine sa vorbesti mult, coerent, dar fara sa spui nimic. nu-i fi tu puiut de comunist, da’ ai profil de politician!

 3. Iulie 12, 2007 la 16:29
  link permanent
  Maria Barbu zice ca:

  Stii ce mi se pare incorect? Faptul ca din start se accentuat o dichotomie: politicieni/bloggeri, de aceea nici nu am fost tentata sa vin si eu. Mi s-ar fi parut mai corect sa fie o intalnire intre bloggeri, diferentele dintre ei fiind de continut al blogului, nu de pozitie sociala ori politica. Macar noi ar trebui sa renuntam la discriminare si la antitezele pe care altii le intretin cu o voluptate incorecta si chiar daunatoare!

 4. Iulie 12, 2007 la 16:41
  link permanent
  Piticu21 zice ca:

  LOL … ma … dar totusi … sarim peste la naiba 😉

  M-am discutat din nou cu Chiliman si Nastase aseara, de unde si pana unde ideile astea. De fapt … sunt doar ale voastre … si sunt impotriva unuia singur … canalizati-le inspre Zoso. Eu nu am zis nu am acuzat nu am facut decat sa pun intrebari inteligente directe si cu raspuns scurt, din care descoperim destule.

  nu generaliza .

 5. Iulie 12, 2007 la 17:09
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Nu sunt de părere că am generalizat, ci că ni s-a făcut o imagine proastă, dar care, ca întreg, o merităm de data asta.

  În rest, dacă TU zici că TOT TU ai pus decat intrebari inteligente directe, atunci pesemne asa este si nu poate fi altfel… 😀 Prostea!

 6. Iulie 12, 2007 la 17:46
  link permanent
  bismarck zice ca:

  si ba jegule de ce nu prazinti tu pa cei mari si tarii cari nu sa prostasc ca noi si pa pustimea jeniala de cinzspensce ani caz dara multi te citesc pre tine s-or afla ase. si pune-o si de-o lista cu bastani fara spate. sa vaz cum te pratuluiiesti. atac da’ atac sa sie.

 7. Iulie 12, 2007 la 22:52
  link permanent
  Masca zice ca:

  Ma, si pana la urma, care a fost rostul intalnirii? Asta daca a avut unul. Zic si eu asa, ca un bloagar care nu prea se simte reprezentat, dar e mandru ca fenomenul primeste atata atentie, pentru mine neinteleasa. Propun o viitoare intalnire cu reprezentantii Bisericii, ca aia au mai ramas sa ne recunoasca si dup-aia ne putem face stat in stat!
  Felicitari Jeg-ului (care de obicei e amuzant – Jegule, te iubim, ca ca tine vrem sa fim!) de la un vizitator mai timid de obicei in comentarii, dar care acum si-a luat inima in dinti si a rabufnit. Si inca o nedumerire mai am. Nastase cum se prezinta la evenimentele astea? Blogger, politician sau jurnalist?

 8. Iulie 12, 2007 la 23:25
  link permanent
  Darius zice ca:

  Masca: citeşte mai sus, acolo de scrie “scopul” se regăseşte ce cătai tu – scopul.

  Se prezintă Nasty ca blogger politic.

 9. Iulie 12, 2007 la 23:43
  link permanent

  Imi place cum pui problema. Daca si partea pisacioasa a blogosferei s-ar prinde de faza, in ce lume minunata am trai.

  Offtopic 1: Daca tot s-au ofticat aia pentru banii luati din premiul ala (felicitari!), sa-ntelegem din asta cati bani NU se fac din Ad-sense?

  Offtopic 2: Te admir ca blogger, nu pot zice ca-s un fan sau ca te citesc frecvent, desi Dumnezeu din ceruri mi-e martor ca am incercat. Nu-ti impartasesc opiniile politice, presupunand ca ele ar fi pro-Nastase (un domn care scrie foarte bine si minte foarte frumos) si anti-taticu’ lu’Elena, nu precizam care; de aceea imi permit sa te intreb: nu ti-e un pic asa rusine sa fii “autorul moral” al revenirii in forta a dlui. Nastase in politica? Pe care eu (absolut subiectiv de altfel) o consider nociva, luand in calcul numai perioada sinistra a guvernarii dumnealui.

 10. Iulie 13, 2007 la 00:13
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  1. Mda, cam roade la unii.

  2. Nu am orientări politice. Am orientări politic o singură dată pe an, când votez. Deocamdată Băse a dezamăgit politic, iar Năstase n-a făcut nimic sufleţelului meu politic. Deci ambii degeaba, din punctul de vedere al preţoasei mele ştampile. Ambii pot câştiga teren unu’-n faţa celuilalt sau altu’-n faţa lor. Dacă revine Năstase din blogu’ ce i l-am făcut, pace bună, doar să merită. Dacă o ia pe arătură, voi fi şi eu în tabăra care îl trage de mânecă sau, dacă impune, de păr. În timp ce, la fel, îi moderez comentariile. Eu acolo-l ajut cu parcurgerea, eu aprob şi negative şi pozitive. Nu-i fac treaba politică, îi fac treaba de adminstrare. Dacă eu aprob o critică (dacă nu e cu înjurături), asta nu-l ajută. Îl pune-n situaţia de-a mai lămuri un nemulţumit. Dacă aprob un comentariu pro, nu înseamnă că eu îl bag, ca să fie propagandă. Ci ăla ce-a vrut să-l transmită.

 11. Iulie 13, 2007 la 10:13
  link permanent
  Masca zice ca:

  Da, dom’ne, am gasit ce cautam eu – scopul. “Scopul întâlnirii era să aflăm un lucru, două şi să mergem de acolo cu nişte concluzii trase.” Acum sunt lamurit bustean. Daca nu citesc atent…
  Deci blogger politic. Poate mai faceti voi presiuni la Ciutacu sa faca presiuni insuportabile la Badea, sa se prezinte si el ca blogger realizator de emisiune. O zi buna la Jeg!

 12. Iulie 13, 2007 la 10:52
  link permanent
  Razvan zice ca:

  “2. Nu am orientări politice. Am orientări politic o singură dată pe an, când votez. ”

  La 4 sau 5 ani probabil 😛

 13. Iulie 13, 2007 la 18:42
  link permanent

  Mi-aş dori din suflet să pot spune că am înţeles ce s-a întâmplat acolo… Nu pot să mint, sunt mai confuză ca niciodată. De fapt, cine se bate cu cine?! Bloggerii cu jurnaliştii, bloggerii cu politicienii, jurnaliştii cu politicienii…. Mi se pare un non-sens total ce se întâmplă! Spun de acum că nu voi participa în veci la o întâlnire de asta, pentru simplul fapt că mi se pare dureros de inutil.

 14. Iulie 13, 2007 la 18:44
  link permanent
  ion zice ca:

  Raspuns? nema.

 15. Iulie 14, 2007 la 03:49
  link permanent
  Darius zice ca:

  Ion – ce răspuns?

  Adriana Popescu – în principiu, bloggerii, ca întreg, prin nobilii lor reprezentanţi câteodată aleşi aiurea, aleg să se facă de mândra minune, iar până acum cei pe care îi atacaseră atâta de virulent le-au cam tras-o cu delicateţe…

 16. Iulie 14, 2007 la 11:49
  link permanent
  WhiteWolf zice ca:

  Poate ca directia din care se priveste intreaga intamplare e obturata de superficial ?!? – intreb si io ca omu’ nu dau cu paru’, da?
  S-a intamplat o data. S-a si repetat; aparent cu tema de discutie si personaje mai mult sau mai putin diferite. Chiar daca doar la nivel declarativ, mi se pare cel putin hilar (indiferent, cu sau fara acel “versus”) sa alaturi meseriasi ai cuvantului (ziaristi) si ai cuvantului eschiva (politicieni) cu bloggeri “reprezentativi” mai ales prin faptul ca si-au creat si-si intretin tabloide pe platforme wordpress.
  Tu zici ca s-au facut de mandra minune, Dariuse. Eu zic ca, in cel mai intentionat mod, intreaga intamplare a avut ca scop o facere din glezna dinspre ziaristi si politicieni spre bloggeri. Hm… oare are vreun sens sa ma mai explic ?
  In afara de Cristea (obisnuit sa aiba in fata “marimi” si sa se miste dincolo de genoflexiunea cu caracter de logica), cam ce sanse pot avea cei care semnaleaza ce mai e nou in google, firefox si pe youtube in fata celor care chiar castiga bani din manuirea cuvintelor ?
  Si-atunci, automat, noi (bloggerii) nu suntem nici prosti si nici limitati; noi suntem geniali ca ne-am adunat sa-i mistocarim pe ei (ziaristii si politicienii) care ne-o trageau lejer in timp ce noi aveam voci rasunatoare.
  Concluzie ?
  Daca iti plac cuvintele si scri mai mult de 10 randuri, JEG-ule, nu ai cum nu te confunda cu cei care sunt orice altceva decat bloggeri.
  Chiar daca mult mai simplu ar fi sa inteleaga “bloggerii” ca vremea “breaking news-urilor” a trecut si se cam cuvine sa se indrepte spre un next level daca nu tin neaparat sa se …… (fiecare poate adauga ce doreste)

 17. Iulie 14, 2007 la 13:51
  link permanent
  Darius zice ca:

  Corect… Aia-ncerc şi eu. Da’ alţii vor blog-roll şi pâine şi mnica mai mult. 🙂

 18. Iulie 14, 2007 la 14:28
  link permanent

  Din câte înţeleg de la WhiteWolf, întâlnirile de genul ăsta au un sigur scop: bloggerii să fie aduşi cu picioarele pe pământ. Nimeni să nu se abată de la reguli (scrise de cine?!), iar cine iese din rând, e faultat. Nu ştiu cât de corect este, mai ales că bloggerii pot face un lucru foarte bun: jurnalism social. Văd, fotografiază şi anunţă. E un lucru excelent, mai ales că indiferent cât de tari sunt jurnaliştii, nu pot fi peste tot. Iar o informaţie sau un set de fotografii primite pe mailul redacţiei pot declanşa o întreagă campanie. Ce nu pot face bloggerii? Nu au acces la surse. Nu pot suna un parlamentar sau un om de afaceri şi să spună: “Sunt cutare şi am blogul cutare, iar acum am nevoie de o declaraţie”. Şi, din punctul meu de vedere, nu sunt de neglijat nici bloggerii adolescenţi, indiferent dacă – aparent – scriu tâmpenii. Cum a fost la şcoală, la ce au chiulit, de ce, care e cea mai tâmpită profesoară… Sunt informaţii, iar cine are ochi să le citească, trage nişte concluzii. Poate contura anumite tendinţe, atitudini and so on. Dar, repet, e punctul meu de vedere şi, în mod sigur, nu coincide cu punctul de vedere al multora de prin zonă.

 19. Iulie 14, 2007 la 14:40
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Întâlnirea e organizată de nea Horea, care n-are treabă nici cu unu’, nici cu altu’.

  Or că se fac blogării (prin câţiva reprezentanţi ai lor mai neinspirat aleşi) de cacao, e pentru că nu-i duce bila. Pen’că dacă nu s-ar crede mai tari decât interlocutorii, nu s-ar duce şi pace.

  Ceea ce s-a petrecut se limintează la “acolo”, atât miercuri, cât şi miercurea de dinainte, cu jurnaliştii.

  Bloggerii au primit ocazia optimă să “vadă, fotografieze şi anunţe” şi, spre deosebire de alte momente, au dat cu mucii-n fasole.

  Până acum, unii dintre noi am reuşit mai mult sau mai puţin “cu telefonu'” să facem mai bine decât alţii cu câta trustul. Şi va fi şi mai departe. Da’ când ne este dată mură-n gură o ocazie la care în alte condiţii nu avem acces, se aleg întrebări de genu’:

  “Da’ e adevărat că nu vă scrieţi dvs. blogu’?”

  “Aşa-i că minţiţi?”

  “Ah… PNL, nu PSD? Nu ştiam.”

  Cât de tâmpit să fii? Să am pardon.

  Apropo – unii au declarat că se duc special să-nţele şi să bage intrigi. Aşa că acolo se face diferenţa între blogging/jurnalism social şi idioţenie.

 20. Iulie 14, 2007 la 19:20
  link permanent

  Întreb şi eu în necunoştinţă de cauză… A fost prima întâlnire la care au participat politicieni?

 21. Iulie 16, 2007 la 12:06
  link permanent
  Rjin Tin Tin zice ca:

  Mda, am ajuns cam tarziu, cand prin zona erau doar ramasitze de bloggeri. Macar am ascultat ceva muzica cu chitara..:)

 22. Iulie 19, 2007 la 13:21
  link permanent
  ale zice ca:

  Am ajuns si eu intamplator pe acolo. Nu fac parte din niciuna dintre cele doua distinse tabere. M-a impins curiozitatea sa merg si sa asist la o astfel de dezbatere, ce se anunta a fi extrem de interesanta. Pe naiba! O inlantuire de aberatii, orgolii nejustificate, lipsa totala de comunicare. Am vrut sa il aud si eu pe renumitul Zoso. Sa-mi fie cu iertare, dar e pe dinafara rau. Si cu politica şi cu limba romana. Şi cu argumentele. In schimb, blogul tau e chiar inteligent. L-am citit cu placere.

 23. Iulie 19, 2007 la 13:52
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  ‘ţămesc de aprecieri. 🙂

 24. August 24, 2007 la 10:13
  link permanent
  Mea zice ca:

  bai, da te pricepi al dreacu’ de bine sa vorbesti mult, coerent, dar fara sa spui nimic. nu-i fi tu puiut de comunist, da’ ai profil de politician! !

 25. Decembrie 2, 2009 la 20:26
  link permanent
  just nobody zice ca:

  wtf, blog glog blog …e deja exagerata treaba asta, ms *** in ea de blogosfera inutila..

 26. Mai 11, 2012 la 01:04
  link permanent
  cheap links zice ca:

  Tremendous to be stumbling up to your web-site once further, it has been nearly a year for me. Anyhow, this is the web page post that i’ve been searching for so lengthy. I can use this report to end my assignment in the school, as well as it has identical subject resembling your short paragraph. Thank you, incredible share.

 27. Mai 27, 2012 la 19:11
  link permanent
  chicago local locksmith zice ca:

  Hello there I like your wewebsite. Do you need to guest post in my own sometime? If that’s the case make sure you inform me via e-mail or simply answer this comment because I enrolled in notifications and definately will understand if you do.

3 trackback-uri

 1. de la Punguta cu bloguri politice at Adrian Ciubotaru pe Iulie 12, 2007 la 17:51

  […] a doua jumatate a dezbaterii a aparut si Darius (pierduse trenul, venise cu altul, a ajuns tarziu si-a gonit direct de la Gara de Nord in Club A) […]

 2. […] întâmplat. Articolul precedent a pus sare în tigaia încinsă în ulei. Mai citiţi şi pe la Darius, tânarul Liiceanu ce m-a adăugat azi in blogroll, Adrian Cristea, Andrei Roşca, Ionuţ […]

 3. de la Bloggeri vs. Politicieni » cristealizari pe Iulie 12, 2007 la 22:59

  […] Darius JEG, venit mai tarziu si primit cu aplauze (singurele), pe de-o parte blogger, pe de alta cel care a […]

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)