Casă de piatră. Ultra-central. Cu termopane.

sari la comentarii

 

[înainte de toate, să nu pierdem din vedere…]

Sorel Mihai: “Lu’ Piticu nu îi merge netu’, Zoso e cu sacu’ de dormit la Hilton, că e rolinstons, deja viaţa e mai bună…”

Dan Constantin, într-o discuţie despre tineretu’, viitoru’ ţării, exprimându-şi scepticismul: “Auzi, da’ se poate dormi într-un iPod?”

Taică-miu are o obsesie: mă anunţă că tre’ să-l reprezint cu diverse ocazii, gen nunţi, botezuri, înmormântări, doar că mereu cu o clipită înaintea evenimentului şi de cele mai multe ori când sunt şi cel mai îndepărtat spaţial membru al familiei de locaţia ce tre’ s-o onoreze EL cu prezenţa. Pe lângă că nu-mi cunosc aproape nici o rudă. Apoi, fără excepţie, după ce-am venit cu ştafetă de şalupe, motorete şi cămile sau planoare, organizate să mă ia de prin deşerturi sau pe unde mă preumblu când prezenţa-mi este necesară altundeva, după ce-am ajuns la vreme… treaba s-a amânat. Ba că s-au mai gândit mirii, ba c-a mai zvâcnit mortu’. Da’ evident că tot io tre’ să mă duc, doar că „s-aştept”.

Aşa că mă simt bine în postura de dependent de Jeg într-o singură circumstanţă: nu când fac live-blogging din faţă de la TNB, în timp ce Băse ba-şi dă, ba-şi ia demisia, nu când dorm rezemat de-o cabină telefonică, să-i prind pe Rolling Stones într-o poză mişcată cu telefonu’, nici măcar când vin să văd cu cât au crescut dolăreii per click sau îmi sun prietenii de la mare să-mi verifice traficul… ci când mă-ntorc niţel pilit de la o nuntă de după-masă, cu un carnet de chelner doldora de fragmente scrise cu pixu’ pe genunchi, ca să-mi amintesc cum a fost şi să vă povestesc vouă. Când stau prăvălit în nişte chiloţi care la rândul lor abia stau pe mine, când mai bine fac ocluzie intestinală decât să merg la budă până nu public, când, la sfârşit, put a propriul meu proaspăt şi călduţ blog.

[Dacian (care-a reprezentat familia la o altă nuntă, în paralel) tocmai şi-a dus la gură un pahar ce i l-am adus din Spania şi a ridicat întrebarea: “Îmi stă bine?”]

cronicanuntilorpesmsSă-ncepem, aşadar… Azi (deci ieri) mi-am lămurit următoarele dileme existenţial-sufleteşti, în ordine: de ce nu dansez; de ce nu port maieu pe sub cămaşă; de ce trec pe bere fără alcool când simt nevoia să socializez cu cineva; de ce trebuie să-mi iau cameră de filmat şi 14 baterii, pe care să mi le ataşez medical în locul a câtorva organe pe care oricum nu le folosesc (lăsând desemnarea lor la libera voastră imaginaţie zburdalnică); de ce nu m-am însurat şi, în principiu, n-o s-o fac nici în viitorul apro îndepărtat, decât în mare taină, cândva, după ce-mi vor fi murit toate rubedeniile de la al XII-lea grad încoace şi undeva unde chiar soţia are şanse mari să nu fie invitată.

Am avut o generoasă viziune cu ocazia preafrumoasei împletiri de destine desfăşurate în incinta Motelului Burj Al Gilău, situat în staţiunea luxuriantă cu acelaşi nume, apendicoasă Clujului, mai exact pe malul lacului ce nu pot estima că s-ar numi oricum altfel decât „Lacul Motel Gilău”, depinzând regional desigur de celălalte localuri presărate pe toată lungimea lui, a cărei invitaţii (la nuntă, nu lungime) am avut bucuria să o onorez în numele familiei Groza, ai cărei membri erau demarcaţi teritorial în zona Transilvaniei, pe la mai multe alte similare happening-uri).

De acum înainte nu vreau să fiu altcineva la nuntă în afară de (a) macho-ul cu dantelă de puşcărie ieşindu-i de sub cămaşa albă de puta madre trafficante SAU (b) balena ce nu-şi încape în rochie. De ce? Pentru că este ultima speranţă rămasă de a mai participa la orice fel de distracţie într-un asemenea scenariu. Ce poate fi mai frumos (în afară de dansul mirilor, desigur) decât un csardas între aceste două personaje? Ce DJ spiritual? Ce taraf? Ce staroste care uită Tatăl Nostru de patru ori la rând? Tot ce-ţ’ tre’ la nuntă e ăştia doi şi „Maestre, banda!”. Şi ce e mai ironic decât că motivul încrucişării acestor două specimene este compătimirea reciprocă şi nu de sine?

Păi, ce s-a ales de nunţile astea, când cei mai puţin enervanţi au devenit copiii ce fug ca apucaţii şi varsă tortu’? Unde sunt reuniunile familiale de la care scăpai uşor cu abia câte-un mozol de la toate băbuţele din sat, un „Tu eşti a’ lu’ Mircea, ’şe-i, oaaai, tăt îi tatî-so, ia, Lenuţă, cum îi tăt tatî-so, tu eşti Dacian, nu?” şi puteai să-ţi ridici caserola cu prăjituri, pălinca şi să pleci.
Între alte observaţii… cu riscul de-a o jigni pe Mirmen, da’ nu mai suport: ştiu că „se poartă” la Gyongy la salon, da’ a avea vegetaţie pe unghii (cu excepţia în care e reprezentată de floricele Jeg, negre şi roşii) nu aduce oare un pic a nişte probleme severe de igienă? Totuşi, să ai ferigi între deş’te nu dă tumna bine.

Apoi… cam câtă ambiţie să ai în general, în viaţă, astfel încât singura ta aspiraţie să fie să ajungi frumoasa nunţii, după care să te simţi împlinită? Toate gătitele astea, cu ochelarii lor Gucci, să nu le intre aerul condiţionat în ochi, ce altă grijă au? Să iasă-n evidenţă dintre coţohârle…

Ş-atunci cum să nu aplauzi cu ambele mâini deasupra capului, într-o cămaşă închisă la culoare, dansând pe Jaga-jagga, pe 45 de grade la umbră? Cum să nu dansezi în general, când muzica e furată după melodii deja furate? Cum să nu joci pe re-make-uri făcut DUPĂ şi nu DE Zambo Jimmy?

Şi, la sfârşit, ce altceva să ceară nuntaşii la nănaşi, ca să dea mireasa înapoi, dacă nu „o mărire de salariu la băiatu’”, respectiv „o roată de rezervă pentru Alpha Romeo de acasă”?

***

Tudor a mers în week-end la bazin. Şi s-a scufundat în apă, iar chiar jos, sub apă, unde se adună şi omogenizează grăsimea, mucii, sebumul, ceara de urechi şi jegu’ tuturor clujenilor cu reducere de studenţi pentru ştrand, trona scris cu degetul un patriotic: “Muie C.F.R.”.

serbamziuamea

(nu, încă nu e chefu’ Jeg, doar recolta de cadouri)

Marş înapoi la capu’ de articol!

30 comentarii

zi si tu ceva
 1. Iulie 16, 2007 la 21:22
  link permanent
  koma zice ca:

  de ce nu comenteaza lumea oare? ori canicula ori caligula si`au bagat coada in traffic.roti ca`s eu primul comentator. doream sa stiu ora si data petrecerii, sa stiu sa ma uit la tv in direct.

 2. Iulie 16, 2007 la 21:51
  link permanent
  Denisa Lala zice ca:

  E plecate lumile pe-afară. Pe căldurile astea, numa’ nebunii stau în casă sau, mai rău, la birou 😀
  Cum aş fi io…

 3. Iulie 17, 2007 la 00:47
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Se vede clar că le e frică. Doară după comentarii îmi dau seama care ştiu despre ziua mea. Ueheheh!

 4. Iulie 17, 2007 la 01:15
  link permanent
  Valeriu zice ca:

  Netics ar fi năucit dac-ar vedea asemănările, nu doar astrologice, dar în special astrologice, dântre noi, dragă.

 5. Iulie 17, 2007 la 09:47
  link permanent
  Darius zice ca:

  Adică ălea cum copiezi tu Jegu’, mai exact, da? 🙂 Eşti primu’ blogger ieşit cu diplomă din şcoala Jeg. Duci Cuvântu’ şi Învăţătura mai departe…

 6. Iulie 17, 2007 la 11:05
  link permanent
  mea zice ca:

  si daca nu esti in cluj unde-ti lasam cadourile? lasi cutie de carton la intrare, ca aia pentru pliante?

 7. Iulie 17, 2007 la 11:16
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Păi, vom prelugi zilele de recoltă, să apuce tătă lumea… 😀

 8. Iulie 17, 2007 la 11:24
  link permanent
  Rjin Tin Tin zice ca:

  La multz ani, Dariusel.
  Pui Jeaga-jeaga la ziua ta?

  Enervanta melodie, fir-ar capul lor al dreaku al alora de-au scos-o..
  E ca un furuncul in cur de deranjanta, ma enervez de cate ori o vad mentionata pe undeva / ascultata pe la nuntile romanesti.

 9. Iulie 17, 2007 la 11:27
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Io de mult am intensa bănuială că multe melodii, cum e şi respectiva, îs făcute la naşpa şi prind la proşti de bună…

 10. Iulie 17, 2007 la 11:32
  link permanent
  Rjin Tin Tin zice ca:

  Pai da, pe cocalari ii excita rau..
  Si oricat de la nashpa ar fi facuta, mi se pare oricum ieftina si manerveaza
  Mvine sa sodomizez mireasa cand o aud..

 11. Iulie 17, 2007 la 13:09
  link permanent
  sepukku zice ca:

  d-abea astept sa joc la nunta lu moafle cu “aia”.am sa viu cu maieu si camasa alba si sper ca aveti neoane d-alea albastre fluorescenta la local…

  cu alte cuvinte…bine am revenit…

 12. Iulie 17, 2007 la 13:16
  link permanent
  Darius zice ca:

  Sepuceee!

 13. Iulie 18, 2007 la 01:03
  link permanent
  sughi-bughi zice ca:

  mânci pula! bagă tu diacriticele!

 14. Iulie 18, 2007 la 09:23
  link permanent
  WhiteWolf zice ca:

  Coţohârlele is alea de se marite cu ciribomflaxshii ? – nu intrebam da se prea poate ca regionalismele tale sa nu fie tot una cu ale mele. Si de aia…. 🙂

 15. Iulie 18, 2007 la 21:50
  link permanent
  Dida zice ca:

  Ptiu, şi tu eşti (d)rac(uşor)? Ia zi donşoarei (aş fi scris moşului dar nu ‘sî potrivieşti’) ce-ţi doreşti tu? Pace în lume şi voie bună aşa-i? 😀

 16. Iulie 19, 2007 la 02:42
  link permanent
  S zice ca:

  Dari, ai mai avut un alt articol care sa aiba asa de putine comentarii, sau ia asta permiul cu coronitza? Tare se mai inghesuie lumea la a-ti face cadouri… hihihi… mai bine le-ai cere mere de pus pe laptoape, ca tot cautai tu calc cu mar prin Spania, nu?

 17. Iulie 19, 2007 la 09:27
  link permanent
  Stas zice ca:

  JERTFA CAPITALISTA – hahahahahahahahaha. suna promitator. la multi ani 😀

 18. Iulie 19, 2007 la 12:51
  link permanent
  sorin zice ca:

  salve. am vazut videoclipul de pe youtube [ala cu da.mi guritza sa ti.o sarut… la la… tra la la…] si am dat de blogul tau [nice.]

  apropo, sorin nu e numele de familie.
  si nici URL nu.mi apartine.
  doar am vrut sa fiu funny.

  sorin

 19. Iulie 19, 2007 la 12:53
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  You failed! 🙂

 20. Iulie 19, 2007 la 21:17
  link permanent
  dika zice ca:

  @darius
  multi ani sa traiesti …si ai grija cu jocu’ cantecu’ si voia buna sa nu te reclame vecinii…:)

 21. Iulie 19, 2007 la 21:20
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  O să petrec tot pe la alţii…

 22. Iulie 19, 2007 la 22:44
  link permanent
  Cipri Pop zice ca:

  ce de lume pe aici.. nu gluma…. ce n-as da sa se plimbe si pe la mine prin blog cativa si sa lase o urma

 23. Iulie 19, 2007 la 23:19
  link permanent
  Dida zice ca:

  Încă 45 de minute. Să nu uiţi să ne spui ce ai primit, undi ai petrecut şi câţi au venit să te sărbătorească.
  Voi ceilalţi, de ce sunteţi răutăcioşi? Lumea nu a dat pe aici că vor să-i facă o petrecere surpriză. Repidi stricaţi totu`.

 24. Iulie 20, 2007 la 11:13
  link permanent
  Lucs zice ca:

  La Multi Ani ! Sa fii iubit si numai bine !!!

 25. Iulie 20, 2007 la 16:35
  link permanent
  light zice ca:

  Maestre, unde-ti sunt situate…hambarele? Nu de alta, da’ sa stiu unde trimit cadoul:)
  LA MULTI ANI!

 26. Iulie 20, 2007 la 16:39
  link permanent
  Darius zice ca:

  Str. Traian Moşoiu, nr. 48, ap. 24, 400132 Cluj-Napoca, jud. Cluj, Romania. Redacţia Jeg. Eheheh.

 27. Iulie 20, 2007 la 23:57
  link permanent

  La multi ani!!!

 28. Iulie 21, 2007 la 00:17
  link permanent
  Nancy zice ca:

  La multi ani cu o zi/ sau cateva ore 😀 intarziere. Scuzeee! TRimit zacusca, da ? 😀

 29. Februarie 24, 2013 la 01:09
  link permanent

  Took me time to read all the opinions, but I really enjoyed the post. It turned out to be very useful to me and I am sure to all the commenters here! It’s frequently nice when you can not only be informed, but also entertained! I’m sure you had fun writing this post.

 30. Iulie 1, 2021 la 04:45
  link permanent
  Colette zice ca:

  I’m excited to find this site. I wanted to thank you for your time due to this wonderful read!!
  I definitely liked every bit of it and I have you book marked
  to see new information on your blog.

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)