Biserica 2.0

sari la comentarii

… sau despre evoluţia creştinismului: În numele Tatălui ş-al Vinului ş-al Sfântului Zduf. Algocalmin.

Mergând azi la masă cu doi amici, pe banii lor, deci rectific, doi amici dragi (unu, doi – acilea vor veni cât de curând şi link-urile, depinzând cât de dragi aleg să-mi fie fie în continuare… ok, ok, Crivăţu’ şi Birişu’), am avut nişte mici revelaţii. Şi pentru că nu m-a trăsnit instant din ceruri, cu şniţelu’-n gâtlej, o să vi le împărtăşesc aici şi vouă, că aşa-s eu, mă, generos, că pentru voi fac tot, mă, copchii, mai ales dacă plăteşte altineva…

discobisericaMi se pare că-ntr-un Jeg mai vechi, de anii trecuţi, chiar remarcasem eu incipient cum în România bisericile încă se construiesc în prostie, fără să realizeze încă lumea că dacă nu-s la fel de faine ca reprezentanţele Chenvelo, jaba le dai clienţilor mântuire gratis. Mai de curând, această teorie a fost parţial confirmată, când am descoperit, mulţumită Ioaniipagul, dischurch-urile din Olanda (foto mare).

Dar eu, precum mă ştiţi un Trimis, dar nu al Domnului, că al meu însumi, aşa, după lapte, că io n-am încredere-ntr-o virgină, să fac cu ea un copil fără s-o dezvirginez (lasă-lasă!), ca apoi să am încredere-n el să-l şi trimit pe pământ, să-mi facă mie făcutele, iar el să le facă pă la ăia tăţi de mâncare pe barba mea, vin din apă, să-i vindece şi apoi să se lase răstignit cruce ca un mutalău fără să schimbe nimic, iar apoi tot la mine să vină să-l înviu, să nu se facă de mândra minune la prieteni… ei bine, eu nu sunt de acord.

De aceea, consider că Biserica e un principiu bun, doar că nu-i bine marketat, că ăsta-i cuvântu’ la ordinea zilei. E drept, Religia n-o are pe Ana Bărbuneanu la departamentu’ PR, nici spiritul de business a lu’ Fusu, The Chosen One, Neo, Gen. Da’ are cârca de vizitatori unici pe zi biserica. Îi un fel de PSD al credinţei… Deci ce putem face? iPod-uri nu putem da la spovedanie, că-s lucru dracului. User content sau concurs de videoclipuri la colinde nu putem genera, că n-avem logistica. La orgă toată lumea ştie cânta, deci aiurea. Ş-atunci? Cum aducem un plus de prospeţime?

Păi, să vedem. Eu, personal, da’-s de abia student la PR, nu mă luaţi în seamă, cred că: n-ar strica un sortiment mai vast de vinuri la împărtăşanie; măcar între alb şi roşu să ai de ales, dacă nu chiar mărci consacrate. La fel, n-ar fi capăt de lume dacă nu s-ar face comanda tot timpul la altar, că ar mai veni şi pe la băncuţe cineva să te servească. Că nu fuge nimeni fără să plătească, de aia rup groparii bilete la intrare. Şi dacă-s probleme, se ocupă, că tot pe fişa postului lor se-ncadrează. Nişte perniţe şi păturici şi la cap, nu doar la genunchi… Da’, acuma serios, ceva icre sau caviar pe prescură ar refuza nime’ cineva sau măcar nişte toast-prescură? Şi la nuntă, numa’ pişcoturi cu miere, atâta? Un Nutella, un ceva, nimica?

La fel, dacă Liturghia s-ar ţine măcar pe nişte slide-uri, ca să nu mă hazardez la .swf interactiv, s-ar crepa ceru’? Sau măcar, dacă nu la faţa locului, cât să le urce cineva dup-aia şi pe Trilulilu sau pe torrente… Să mai cheme câte-un DJ îi atâta pagubă?

De asemenea, de Înviere, când se face tura bisericii de 3 ori, oare n-ar atrage copiii un trenuleţ al groazei şi să meargă treaba mai repede? Şi un guest-starring la sfârşit chiar ar strica? Să iei lumină de la nişte havaneze ar deranja pe cineva? De-o clopotniţă polifonică nu-s donaţii?

***

Şi tot azi, când vorbeam pe messenger cu o fată, care-i colega de apartament a celei cu care doream de fapt să întreţin o discuţie, mi-am găsit pe burtă, scormonindu-mă-n buric (cum altfel?), patru aluniţe de care habar n-aveam până acum. Şi mi-am dat seama că încep să mă aseamăn tot mai mult cu tatăl, Carcea. Şi-mpreună, cu nişte clătite umane. Dacă luăm în considerare părul ce ne caracterizează, atunci nişte clătite umane scăpate pe jos… Într-o frizerie.

***

Iar ieri, ca să nu ziceţi că trăiesc numai în prezent, a venit sys-adminul scării blocului, de se ocupă cu a ne lua nouă banii pentru fomeia de serviciu ş. a., să ne dea noul cod pentru accesarea ghenei de gunoi, care-i cu blocaj digital, din ăla cu panou, ca-n Mission Impossible. Desigur, nu m-am dumirit eu nici atunci care-i marea isterie a furtului gozului de uz-caznic, da’ mă rog… Am crezut şi n-am cercetat, că nici mie nu mi-ar conveni să-mi şterpelească cineva Jegu’, de unde şi parolele, aşa că ei de ce să nu aibă?

Doar că acum, cum ziceam, ne-a adus un NOU cod. Deci, prin deducţie logică, cineva penetrase reduta de securitate infailibilă a cămăruţei unde pute, fiind necesară astfel o altă combinaţie. Sau se schimbă odată cu alternările administraţiei blocatare, ca la preşedinţie? Mă rog, ceea ce aduce nou această tranziţie e că cifrul ăstalalt este mai complicat. Are cu 3 (trei!) caractere în plus. Şi mi l-a adus direct omul de frunte, adică fix ăla ce ştampilează anunţurile cu infiltraţiile de apă, deci n-a avut încredere nici în mesager (dăramite messenger, unde nici nu-l am). Ba mai mult, a fost adăugit un „A” cu pixu’ fix înainte înmânării lui utilizatorului, recte eu. Deci nici în el însuşi n-a avut încredre iniţial. Desigur, nu mi-a zis direct să-l memorez şi înghit, da’ am priceput eu. Deşi nu rezist la tortură, cum ar fi aia de-a merge să duc gunoiu’-n cămăruţa respectivă, neaerisită, aşa că s-ar putea să-l „tuşesc”, dimpreună cu ce-am mâncat.

Şi-n acest sens, pentru a preveni alte atentate la securitatea deşeurilor, propun să se facă o închidere centralizată cu taimăr, iar, dacă n-ai aruncat rapid gunoiu’, acolo să-ţi putrezească oscioarele.

***

Dacian şi-a tras o freză, “frăţicăăă”. Dimineaţa zici că era Cezar al Romei. Mai pe după-masă, când mi-am făcut curaj de m-am uitat a doua oară, era ca unchiu-so lu’ Napoleon Dynamite. Şi seara, la altă lumină, zici că era fix Napoleon Dynamite. Abia aştept să vină la noapte acasă, să mă mai distrez.

***

Aţi remarcat că la loteria asta de-o câştigă toată lumea oline, încep oamenii ce te premiază să fie realişti? Adică nu mai bagă sumele magice, deja ai de luat „doar”400.000 de dolari etc. Uneori mai şi iei doar împrumut, nu aşa, de tăt. Desigur, toate astea fără să ştii. Că de-ar afla părinţii (deodată cu mine) de la cine primesc eu inconştient informaţii c-am datorie:

imprumutdelacurvemic

***

gradinadeiarna

Şi, tot în faţa aceluiaşi local, da’ peste vreo două zile, iată şi culmea piramidei inversate a bunăstării răstunate, rotite CCW spre dreapta: să faci cadou de nuntă/porţi mireasa în o maşină cumpărată prin AutoPress [care nu ştiţi poanta şi vreţi să vă dumiriţi, vedeţi la Andrei detalii, cum scrie el frumos iaca acilea şi de asemenea, dincoace]

bunastariiautopress

 

16 comentarii

zi si tu ceva
 1. Iunie 13, 2007 la 21:54
  link permanent
  MifTy zice ca:

  … vezi că ai câteva greşeli. de mortografie.

  P.S. nu plânge tu de mila popimii!!! sau nu ştii că biserica NU plateşte impozite???

 2. Iunie 13, 2007 la 22:00
  link permanent

  Can you spell “blasphemy”? Oh, wait…

 3. Iunie 13, 2007 la 22:36
  link permanent
  Frobenius 2.0 zice ca:

  Ce-ai vrut sa spui cu 2.0 ala din titlu? 🙂

 4. Iunie 13, 2007 la 23:15
  link permanent
  olgutza zice ca:

  🙂

 5. Iunie 13, 2007 la 23:38
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Frobenius – la tine mă refeream, da’ vezi că s-or luat şi ăia cu web 2.0 după tine. “Aia”, adică toţi.

  Şi, bei Mifty, ce dacă nu plătesc impozite? Că nici nu au profit. Blehehehe. 🙂

  Bendoavere, iaca uită-te tu-ntre motoaie, cum se scrie, dă clice pe “încă”.

 6. Iunie 14, 2007 la 00:27
  link permanent
  nouana zice ca:

  eu zic sa faci un concurs. “pimp my church”. si alegi dintre miile de biserici de cartier, care bineinteles ca se vor inghesui sa se inscrie, una, The una, pe care o vei cadorisi cu palmieri-de-plastic-de-tinut-lumanarea-in, pentru inceput. sistem audio divine surround si mi-e lene sa mai scriu, da you get the point. participantele (ele adica bisericile) trebuie sa convinga juriul pe baza unui eseu, folosind evident tehnici audio-video, ca au inteles ce e aia biserica in the split-second era. sa se deschida pivnitele!de vin..mmiammmmi

 7. Iunie 14, 2007 la 08:44
  link permanent
  sepukku zice ca:

  in virtutea mistoului despre freza intaiului fotograf ar fi trebuit sa exemplifici si cu niste instantanee ma gandesc….eu unu sant curios.

 8. Iunie 14, 2007 la 10:32
  link permanent
  Darius zice ca:

  Sepuce… da’ ţi-am zis că-s momente neprevăzut ale zilei (cum ar fi dimineaţa, seara – deci nimeni nu ştie când apar) şi, precum dânsu’ e fotografu’, n-o să vre’ să-şi facă el lui în acest sens…

  Iuană: Bănui că vrei să fii din juriu, având cea mai multă experienţă.

 9. Iunie 14, 2007 la 11:49
  link permanent
  MifTy zice ca:

  … deci Dacian, mai nou, are mutrău de ghei??? :))

 10. Iunie 14, 2007 la 13:43
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  “Mai nou?” 😀

 11. Iunie 14, 2007 la 14:34
  link permanent
  sepukku zice ca:

  auzi io daca as fii dacian te-as bate asa purificator din cand in cand.impertinentule care esti.

 12. Iunie 14, 2007 la 16:38
  link permanent
  Emma zice ca:

  Practic vorbind, cred ca ai intampina destule dificultati in procesul de modernizare a bisericilor. Si daca nu s-ar impotrivi preotimea, s-ar impotrivi conservatorii din randul “credinciosilor” sau poate chair din randul celor care pur si simplu doresc perpetuarea existentei unei ultimi institutii “old-fashioned”.

  Vin alb nu se poate, fiin’ca sangele lu’ Crist o fost rosu. Sau, cel putin, asa se spune.

  Poate ai putea sa iti indrepti atentia catre acesti “new christains” sau catre “biserica stiintifica”, sau cum le-or fi numele oficiale, trecute in ziare. Acolo sigur ai cu cine sta de vorba.

  Era un banc… Era un tip care nu voia sa se futa inainte de casatorie si tipa, tot incercand sa-l faca sa se razgandeasca, ii pune urmatoarea intrebare:
  “Remember what Jesus did?”
  La care tipul, avand o revelatie: “He got NAILED”. Si asa…

 13. Iunie 14, 2007 la 17:49
  link permanent
  Noji zice ca:

  Emma suna interesant! 😕 Esti buna?

 14. Iunie 14, 2007 la 17:50
  link permanent
  Noji zice ca:

  buey nu-mi plac emoticon-urile tale…trebuia sa fie al’ de se scarpina-n barba!

 15. Mai 26, 2012 la 22:41
  link permanent
  Locksmith in CHicago zice ca:

  Hello Nice blog. Would you like to visitor publish on mine someday? If that’s the case please inform me by way of e mail or simply reply to this kind of remark since I subscribed to announcements and will realize should you choose.

 16. Februarie 24, 2013 la 00:25
  link permanent

  Someone necessarily assist to make severely posts I would state. This is the first time I frequented your website page and up to now? I surprised with the research you made to create this particular post extraordinary. Great activity!

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)