Acuma, serios vorbind, hai să vă zic un banc…

sari la comentarii

[în articolu’ viitor (azi, mai pe seară) veţi avea înregistrarea cu ce frumos am grăit eu la “Vorbe grele”, pe Antena2, la Ciutacul în emisiune, să-şi facă rating cu mine, să dea lumea cu mouse-ul şi să facă şi el 45 de dolari per click, ca Bobby, care şi el a intervenit la fel de telefonic. În studio au fost Comănescu de la bloagele Hotnews şi tanti aia, Bărbuleanu Băbuneanu (nime’ nu ştie cum o cheamă, uneori nici ea), de la Neogen, care serios că nu-mi dau seama dacă-i tot Ana, de trimite mail-uri conspirative şi de râd oamenii de dumneaei, că dă cu mucii-n fasole la comentarii prin diverse locaţii şi-o apostrofează Fusu, plăpânda…]

Trecem printr-o chestie atât de penibil de similară cu alte state, dinaintea noastră. Şi una într-atââât de plicticoasă. Se ceartă blogosfera cu jurna-sfera. Cât de incitant şi imprevizibil!

Dragi băi! N-o să fure nici un blogăr nici unui jurnalist nici o pită de la nici o gură, doar prin simplu fapt că jurnăul-online a avut un mic puseu de popularitate printr-un articol. in special pt k l-a skris k p mIRC!!!!!!

Dar şi “deoarece că” n-are mijloacele. O ştire pornită de un blogăr n-are nici pe departe impactul unei ştiri acreditate (nu că toate ar merita acreditare). N-are nici măcar influenţă relevantă, decât dacă e preluată de – şdoing! – tot jurnalişti! Şi oricum, o „ştire” pornită de un blogăr vine de cele mai multe ori pe nişte căi care sunt facilitate de o calitate jurnalistică a autorului (cum ar fi acces la un flux de presă), deci ştirea aia îl face, în acel moment, pe blogăr un jurnalist (cu paste-uri de pe agenţii, corect, da’ asta-i şi ştacheta la noi). Da’ atât. În cel mai bun caz, blogărul creează un material ce devine ştire. Şi-n acel moment, este un jurnalist free-lance (pentru scurt timp), care se publică pe sine pe un blog personal.

Iar, dacă următorul post este tot despre burice, ca înainte, atunci revine tot la blogging – ca orientare de bază. De aceea pentru mine e mai important contentul propriu, chiar dacă e fără impact social extins. De aceea pentru mine contează mai mult scriitura şi tot de aceea contează mai mult cititorii fideli, decât traficu’ şi „click-urile de 45 de dolari”. Iar pentru cei ce aşteaptă mai multe de la mine, să afle că nu accept nici măcar această titulatură, de blogăr, decât formal. Că pe vremurile de mult trecute (având acum “trei ani de blogging”, ca Duma Iulian “9 ani de presă”), când am început eu să scriu aceste dibace editoriale, nu aveam nici cea mai vagă idee a unde anume mă-ncadram.

Care dintre noi punem puţin preţ pe calitatea editorială, suntem nişte scriitori online. Uneori, textele noastre au calităţi ce transcend acest domeniu care, la urma urmei, este literar.

Totuşi, dacă blogărul va începe să publice mai multe ştiri, constant, va deveni un jurnalist, punct. Nu e relevant în ce format le redactează. Că are propriul său trust sau propriul său blog, e fix totuna. Nu-i nici mai rău, nici mai bine, doar că sunt două chestii diferite. E vorba de conţinut. Ce caracter are fiecare informaţie publicată. Nu cine-o publică.

La fel, un jurnalist nu are mijloacele unui blogăr, decât cele tehnice. În rest, dacă-şi impune particularitatea profesională, atunci are o imagine de păstrat, o direcţie – fie ea greşită, corectă, impusă sau liberă. Dacă, pe de altă parte, îşi exprimă OPINIILE, atunci asta îl face şi pe el un blogăr simplu, ca noi restu’, şi nimic mai complicat decât atât.

Or, dacă acel jurnalist insistă să-şi imprime o notă calificată asupra unei păreri, atunci fraierul este cititorul care-o ia în considerare astfel, ba mai mult – implicând toate redacţiile, cu mâţă şi purcel, prin care-o fi călcat vreodată bietu’ om.

Nu m-am săturat destul la facultă de toate temele la toate lucrările despre cum „blogosfera va înlocui presa scrisă”, concepute de toate ameţitele (viitoare jurnaliste), care tre’ să se uite pe Wikipedia să-şi găsească informaţii, că habar n-au, da’-şi dau cu proverbialul presupus şi ar tre’i să citeze Google-ul ca sursă… că tre’ să viu acasă, pre ’ternet, să dau de ameţiţii ce se isterizează de cum dau năvală cele două turte una peste cealaltă. Mă leşi?

Cât despre cearta între blogări (oricare ar fi ea şi oricare ar fi ei) nici nu mai dezvolt. Ba chiar cred că le face “bine”, le mai dă răgaz să preia câte ceva unul de la celălalt, până caută următorul videoclip de embeduit de pe YouTube. Şi iaca aşa a mai trecut o zi, or mai băgat un centuţ la ciorapu’ AdSensului. Şi ce mai contează să producă ceva, când au produs alţii?

***

Aşa că, revenind la jurnal personal, de interes public, este vreun motiv anume, pe care nu reuşesc eu să-l percep, din cauza căruia fetele nu se mai epilează pe picioare de la genunchi în sus? După care insistă să umble în pantaloni până-n cur (pornind de sus) şi să se creadă sexuale prin autobuze?

***

Şi fiindcă aţi fost într-atât de răbdători, iaca, de la o ideea a colegului Andrei (al cărui glăscior îl şi puteţi auzi, de altfel), ce s-a creat…

[trilu-video]http://www.trilulilu.ro/andreipalatkas/4a79e802f9c454[/trilu-video]

***

Lucrarilainaltime

 

46 comentarii

zi si tu ceva
 1. Iunie 6, 2007 la 18:56
  link permanent
  WhiteWolf zice ca:

  Aaaaaaaa…. da’ dom’le; intr-adevar; welcome to the next level, in to another dimension
  Nu mai sunam la salvare, la pompieri si nici nu mai panicam electorii prin amenintari cu bomba. Acu’ ne radem de pasarici despre care, oricum, stim clar ca fac doar slujba de operatori pe langa un telefon fara nici un fel de cunostiinte in domeniu.
  Mare chestie, mari oameni, brilianta ideea.
  Chiar nu gasiratzi nici o seCSuala prin autobuze ? Chiar asa mare e disperarea ?
  Jegule, fa-mi un plezir; stresatzi nene functionarele de la primarie, eventual cu o programare la “declar casatorie”.
  Umbla vorba ca atunci cand se intampla des chestia cu dansa’n’transa scade si stresul si creste si responsabilizarea individului.

 2. Iunie 6, 2007 la 19:03
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Ştii cu cu cine semeni cum scrii? Cu maică-mea! 😀 Nu puteam să-mi dau seama, da’ mi-o căzut fisa.

 3. Iunie 6, 2007 la 19:14
  link permanent
  Alex zice ca:

  tare faza!!! si nuntile-s tot wireless?

 4. Iunie 6, 2007 la 19:16
  link permanent
  Raluca zice ca:

  Saraca…. io inteleg ca nu prea avea cunostiinte despre cabluri, calculacioase, si alte alea…. da macar engleza ar fi fost util sa stie 😛

 5. Iunie 6, 2007 la 19:29
  link permanent
  WhiteWolf zice ca:

  Pai si vreai sa zici ca nu stie doamna mama ta ce-a crescut ?
  Daca si din partea ei vin recomandari de genul “mai fhotetz’ cate ceva”… e o adevarata si ii doresc tot binele din lume la cel mai sincer mod 🙂

 6. Iunie 6, 2007 la 19:29
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Nunţile-s online, oricum, că pân cablu, că pân unde. 😀

 7. Iunie 6, 2007 la 19:32
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Mă refeream căci comentează aiurea, da’ nu în sensul Cristi Roman, că în sensul de cum redactează.

 8. Iunie 6, 2007 la 19:58
  link permanent

  mna, ce proasta aia. era greu sa faca un search in baza de date dupa “cablu wireless”? doh. numa incompententi.

  da n-am auzit sa fi facut sony cabluri wireless. numa de la hp am auzit. straniu ……

 9. Iunie 6, 2007 la 19:59
  link permanent
  frigideru zice ca:

  tare! 😀

 10. Iunie 6, 2007 la 20:11
  link permanent
  marie jeanne zice ca:

  bravo bre. comentati toti de wireless. de articol nimeni, nimic. misto, youtube bloggers…Dariusule, e cea mai rotund exprimata parere pe tema asta. Bun asha.

 11. Iunie 6, 2007 la 20:13
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Mă-ndrăgeşti, ştiu.

 12. Iunie 6, 2007 la 20:41
  link permanent
  MifTy zice ca:

  dar darIUS e primul exponent al noii generaţii!!!
  generaţia trilulilu-bloggers!!! >:)

 13. Iunie 6, 2007 la 20:47
  link permanent
  Piticu21 zice ca:

  Piticii de circ nu te refereai la mine nu ? :))

 14. Iunie 6, 2007 la 20:50
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Numa’ cu partea cu Piticii. 😀

 15. Iunie 6, 2007 la 20:56
  link permanent
  Fata din pom zice ca:

  Genial clipu’ băi! Congrats.

  Oh, şi da, am citit şi citesc de fiecare dată posturile până la capăt. 😉

 16. Iunie 6, 2007 la 21:01
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Cum se şi cuvine. 😀

 17. Iunie 6, 2007 la 21:28
  link permanent
  Bogdan zice ca:

  Am gasit explicatia celor fara schela, ei folosesc cabluri wireless pentru sustinere

 18. Iunie 6, 2007 la 21:46
  link permanent
  Andreipalatkas zice ca:

  Mda… pentru duma asta cu wireless-u am fost exmatriculat de la gradinita…serios!!!

 19. Iunie 6, 2007 la 22:41
  link permanent
  Groparu zice ca:

  Ba, daaa… nuntile le faceti intre voi? Adica tu si cu nenea ala Productions?

  Nu ma pot aptinea sa nu opserv ca o aparut sait anti-JEG. Hmmm. HMMM!!! Me no likey. Nu faci unu’ anti-anti-Darius?

 20. Iunie 6, 2007 la 22:52
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Ehehe. Îi prindem şi-i cuţităm. Gropare, apropo de nunţi: mai puţine, scârbă, şi mai mult ieşit la bere când ne adună Crivăţ, clar?

 21. Iunie 6, 2007 la 23:25
  link permanent
  Andreipalatkas zice ca:

  Oh come on nu ne lasa in suspans (era clar ca n-o continuat ce o avut de spus ca sa ne suspanseze si cineva rebuia sa o roage sa continueze) regreti cand vezi ce?

 22. Iunie 6, 2007 la 23:57
  link permanent
  Rujica zice ca:

  Daa…faza cu cablu’ wireles e super tare!!! Da’ ce zic eu, e extraordinara, geniala, n-am mai vazut asa ceva, ala care a venit cu ideea e un geniu, un rege al farselor, ce sa mai zic de punerea in practica, geniala, da’ ce zic eu, extraordinara, ce sunet clar dom’le, cristal, incredibil ce poate face un om priceput, dar ce zic eu priceput, geniu al tehnicii!!! Si aia de la Flamingo, dom’le, penibila, da’ ce vorbesc, de-a dreptul jenanta, cum nu s-a prins, WOW!!! Super tare, baieti, i-ati facut-o, ce sa zic, tineti-o tot asa, de-abia astept sa aud urmatoarea farsa pe care o s-o scorniti, da’ ce zic eu ca astept, deja rad de ma cac pe mine numai cand ma gandesc cat de geniala o sa fie, da’ ce vorbesc eu, o sa fie cu mult mai geniala decat asta, da’ numai daca se poate asa ceva, ca asta a fost absolut geniala!!!

 23. Iunie 7, 2007 la 00:00
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Şi mai cum?

 24. Iunie 7, 2007 la 00:01
  link permanent
  Rujica zice ca:

  Geniala am zis?

 25. Iunie 7, 2007 la 00:02
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Da, da’ nu destul.

 26. Iunie 7, 2007 la 00:18
  link permanent
  Groparu zice ca:

  Da, mo, numa sa nu shie weekendu’ asta, ca poate ma duc la Gay Parade cu cioporu’ meu de lesbience 😀

 27. Iunie 7, 2007 la 01:49
  link permanent
  psaico zice ca:

  hahaha genial
  ba darius .. n-ai curaj sa ma anunti cand va aduna crivat la bere ..

 28. Iunie 7, 2007 la 01:55
  link permanent
  Cristi Roman zice ca:

  Mă!

 29. Iunie 7, 2007 la 02:33
  link permanent
  Geo Atreides zice ca:

  Asa, eu as zice ceva de bloggeri si jurnalisti, da’, apud comentariile de pana acum, mi-e ca’s offtopic 😀

  G.

 30. Iunie 7, 2007 la 02:35
  link permanent
  Andreipalatkas zice ca:

  urmatoare farsa va fi cu stephen hawking…

 31. Iunie 7, 2007 la 08:10
  link permanent
  Darius zice ca:

  Geo, se aruncă lumea la manele, nu ştie purta o discuţie în parametrii unei decenţe! 🙂

  Psaice… păi, un’ să te anunţ? Numa’ dacă intru să-ţi pun comment, ş-apăi n-oi fi nenormal, vorba bunici-mi.

 32. Iunie 7, 2007 la 08:49
  link permanent
  scantei zice ca:

  draguţ..dar aţi uitat scena finală când ii spuneaţi ” a fost o farsă”. probabil in clipa de faţă săraca fată încă mai caută pe site cabluri … wireless

 33. Iunie 7, 2007 la 08:53
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Şi amu’ caută, sfâşită. 🙂 Eu am considerat că a fost blând Andrei. S-a oprit prea repede. Ehehehe.

 34. Iunie 7, 2007 la 10:34
  link permanent
  mea zice ca:

  bravos. ai pus floricica pe i.
  da, este un motiv. unu-i pe bune, depinde de consistenta parului cand incepe a creste, dar ezista tot felul de pozitii. iar altul nu merita mentionat si nu jignim pe nimeni pe blogul tau devenit asa curatel. na, ca-s doua!
  faina farsa!
  ati vazut pliantele alea de la metro sau selgros, ca nu mai stiu, in care aveau oferte speciale “pantofi barbati gauriti” si “pantofi barbati decupati”? ha ha ha. cine -are nevoie????

 35. Iunie 7, 2007 la 10:35
  link permanent
  mea zice ca:

  am nimerit liniuta de la bagau ! ieeee!

 36. Iunie 7, 2007 la 11:01
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Pe J floricica! 😀 Ei, comédie. Dar vom folosi… 🙂

 37. Iunie 7, 2007 la 13:20
  link permanent
  mea zice ca:

  auzi…cred ca am gresit, cred ca erau “pantofi barbati perforati”.ahhhahaha.mno, ma gindeam aiurea…:-D

 38. Iunie 7, 2007 la 13:20
  link permanent
  mea zice ca:

  mai incerc o data 😀

 39. Iunie 7, 2007 la 13:24
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Fă poză şi dă-ncoa’…

  (şi apropo, fă print-screen la ce problemă ai cu butonu’ de “bagă”)

 40. Iunie 7, 2007 la 14:08
  link permanent
  mea zice ca:

  hai ca asteptind instructiunile, s-a itzit jumate din butonul de “baga”. ceva se intimpla…:-?

 41. Iunie 7, 2007 la 14:08
  link permanent
  mea zice ca:

  😕

 42. Iunie 7, 2007 la 14:10
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Deci, doamnă. Ai pe tastatură un buton, pe dânsul fiind scris Print Screen, sau PrtSc, undeva în dreapta sus. Când eşti în zona butonului pe site, apeşi pe Print Screen, ăla, dai START, programs, accesories, Paint, CTRL V şi save şi-mi trimiţi poza ataşată-n mail.

 43. Iunie 7, 2007 la 14:35
  link permanent
  mea zice ca:

  deci d-le am primitara si eu instructiunile. decit ca ,calculatorul e ca mine (ai cetit, da?) dar am descoperit singura ce si cum. hai ca incerc. mai am si de lucru intre timp.

 44. Iunie 7, 2007 la 14:39
  link permanent
  mirmen zice ca:

  …ma,dari!!n-o mai buzumeni pe mea(@mea te-a lasat de izbeliste cetateanu’…laudarosu’…)adevaru-i ca se vede casuta numa’ de jumate,depun si io’ marturie..ce face ala minoru’ sorel ii la scoala??…acolo si tre’ sa fie nu sa-l exploatezi..da’ ziceai ceva despre cum ai merge si tu pe la scoala in exces…n-as-prea-s-crede…

 45. Iunie 7, 2007 la 14:41
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  O să vezi! Articoalul viicios. O să somez Miţă-Relul şi cu butolu’. Voi sunteţi de vină, cu exploarerele voastre băbuţe.

 46. Iunie 7, 2007 la 14:54
  link permanent
  mea zice ca:

  @mirmen.
  multumesc doamna. ca ma faceam praf toata pe-acilea. despre cetateanu……exact la asta ma gindeam eu azi. nici virtual nu-mi ies apele. deh! si bleah!
  nu pot trimite Darius, imi da ceva erori pe server.dar nu mi le expune ca care. (n-am pus virgula intentionat, ca m-a enervat)

2 trackback-uri

 1. […] din jurnalism, atât, deci nu mă bag, spun doar că sunt în mare parte de acord cu Darius aici, şi că eu n-am avut decât de învăţat de la jurnalişti, şi sincer simt un regret când văd […]

 2. […] iarăşi chestii în sensul că bloggerii pot fi şi jurnalişti şi pe […]

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)