9 lucruri pe care le urăsc în publicitate şi 1 pe care-l iubesc în jurnalism

sari la comentarii

1. Că orice este doar de acum “mult mai eficient”, dar n-a fost la început “deocamdată de căcat”.
2. Că orice cu un litru în plus este subit la preţ de cu un litru în minus; adică un fel de “începând de acum nu vă mai fraierim… aşa tare.”
3. Că orice întreg este 50% gratis; dar nu poţi lua doar jumătate.
4. Că nu face nimeni afişe cu “SCUMPIRI EXAGERATE!” sau “VECHI!”.
5. Că n-am nici un prieten pe care să-l cheme ca pe unu’ din vreo reclamă
6. Că numărul 1 într-un domeniu “descoperă” după zeci de ani de activitate că “80% dintre microbii din gură nu sunt pe dinţi”; deci periuţele de ei (dinţii) sunt o minciună.
7. Că “berea e la fel de bună, acum într-o sticlă pe măsură”; când ar trebui să fie “acum în pahar de hârtie, da’ mult mai bună“.
8. Că nimic de pe piaţă nu e interzis de vreun Institut.
9. Că producătorii încă insistă să facă varianta alfa.

***

1. Că, de la un moment dat, titlul nu mai trebuie să aibă legătură cu articolul…

***

Eu mănânc mâncări perfide, iar frate-miu citeşte site-uri. Unde se leagă aceste două lucruri? Vom afla imediat.

Mâncările perfide sunt acelea care mint şi înşeală. Deci îs un fel de femei, doar că bune. Ele, mâncările, pot fi perfide jucăuş sau diabolic, la fel ca femeile, în afară că acestea din urmă nu-s jucăuşe. Pe majoritatea dintre noi nu ne interesează nimic altceva decât femeile şi mâncările. Chiar şi pe mine m-aţi găsit de multe ori aici singur, povestind despre mâncări. De ce povesteam despre mâncări? Deoarece eram singur. De ce eram singur? Fiindcă nu erau femei. Dar mă interesează amândouă, să ştiţi. De unde le şi zic la ambele, mâncările şi femeile – că doar despre ele vorbim, “bucate”. Numai că doar unele sunt bune. Care? Mâncările.

Da’ revenind la haleală. Există acelea care te mint aşa, de păcăleală, iar apoi cele din cauza cărora poate mori (mai trebuie să clarific cu femeile?).

Precum eu îmi găsesc plăceri patologice în înşelăciune şi deznădejde – adică, în majoritatea lor dominantă, iubitele mele şi-au bătut joc de mine, eu savurându-le ca un copil pofticios – îmi place deci inexplicabil să o mănânc pe categoria de mâncări ce intră în clasa celor perfid-jucăuşe, cum ar fi, de exemplu, pireul instant. Sau… supa instantă. Sau orice… instant. Acestea sunt mâncările de care vă povesteam. Ele par praf, dar, când te aştepţi mai puţin, – ţac! – mâncare. Aţi mai văzut voi aşa femeie? Nu. De obicei, în cazul lor, când ţi-e lumea mai dragă, – puf! – îs praf.

Dar de ce-mi plac mie mâncările perfide şi nu cele normale, liniştite, la masa lor? Deoarece eu unul nu ţin neapărat să-mi petrec timpul în care nu mi-este foame preparând mâncare, pentru când îmi va fi, considerând ca, atunci când îmi este, să mănânc de îndată, iar, când nu, să nu fac nimic. Cumva similar cu femeile, doar că altfel.

Ajungând la cititul lui Moafle de site-uri şi la motivul pentru ca am ţinut întreagă această polologhie inutilă, în care să alătur două lucruri total fără legătură, în scopul de a vă face să citiţi degeaba încă o pagină de text ce nu vă va fi vreodată de folos, frate-miu a descoperit de curând faptul căci s-a inventat, ce?…

Dar încă nu, mai ţinem suspans. Să vă zic cine, iar abia apoi ce. Desigur, “chinejii”. Cine altcineva face asemenea căcaturi? Ce căcaturi? O să aflaţi.

Ei bine, ca să nu mai fierbeţi (heh, să vedeţi coincidenţă!), domnii de mai sus au reuşit să proiecteze forma de mâncări despre care vă povesteam, adică din cauza căreia poate mori: orez fiert instant. Vă-ntrebaţi, desigur, de ce tata naibii tre’ să inventeze orezul instant, care-i, de fapt, singura mâncare normală peste care, prin definiţie, tre’ să adaugi apă ca să se facă şi deci este, în acelaşi timp, şi instantă? Ei bine, pentru că sunt cineji (nu japoneji, nu finlandeji, nu olandeji, nu unguri; că chineji, desigur) şi pentru că nu este orice fel de orez instant. Peste acesta anume trebuie să adaugi doar apă RECE, iar când e gata… ESTE FIERBINTE!!!

***

Azi am mers cu Alexandra Groza şi iubitul ei, Răzvan Antonescu, la o câmpie pe pe lângă Cluj-Napoca (nu a Turzii, mai avem altele…) pentru a trimite zmee în înaltul cerului. Ceea ce am şi făcut. Dar, dat fiind că locaţia se află, cum bine vă ziceam, dacă eraţi atenţi, LÂNGĂ Cluj, ne-am deplasat până acolo cu un autoturism. Recapitulând: autoturism, eu. Acelaşi eu care în ultimele 2 luni am dezvoltat astm, mi-am sucit un coi, mi-am tăiat o venă de la un picior, în timp ce aveam grijă să nu mi se deschidă operaţia la coi, am scăpat cam la 5 cm de ameninţarea unui reflector de v’o 50 de kile… Observaţi aşadar, că poate combinaţia cu un vehicul în mişcare nu e cea mai bună idee.

Dovedit lucru, deoarece, când să intrăm pe suprafaţa plană unde urma să ne dăm cu zmeul, şoferul Răzvan a găsit de cuviinţă să ne treacă (întreaga viaţă) PRIN FAŢA TRENULUI (aflat în mişcare, adică el venind şi noi împotrivindu-ne vădit acestei intenţii, prin prostestul tacit ce-l susţineam pe şinele lui, pe unde el, fie că vroiam sau nu, avea de mers, anunţându-ne politicos de la vreo 10 metri, cu sirena din dotare). Motivul pentru care eu am avut curiozitatea involuntară de a vedea un tren din faţă, în detaliu, fără zoom, în timp ce mergea: boul “n-a văzut că clipocea”. E drept că nici maşina care stătea pe cealaltă parte nu clipocea, ca să se prindă Răzvan de unde faza cu calea ferată acolo.

Nu vreau să insinuez că simpla mea prezenţă nefastă este un pericol implicit pentru oricine din jur, sunt simple coincidenţe…

Cum ne-am dat jos din maşină, nişte neni zburau nişte avioane cu motor în miniatură, teleghidate. M-am dus la primul şi-am purtat următoarea conversaţie scurtă şi îndeajunsă:

– L-ai buşit vreodată până acuma?
– Nu.
– Succes.

La câteva zeci de minute se izbea apocaliptic de-un hangar, împrăştiindu-se spre eternitate.

***

JegFuuugi

***

Tot azi m-am căcat pe mine de râs vreo oră-ntreagă, privind la televizor…

Stăteam şi mă uitam la “Zig-Zag”, pe Antena3. Minunându-mă. Cristoiu avea invitat pe domnu’ Filip Teodorescu, care-i “fost” spion, fost şef pă la SRI, pe la Securitate şi mai una-alta ce nu ne interesează, că nici nu ştim de ele, mă rog, acuma pensionat, desigur, la căldurică, stă şi brodează, probabil.

Şi io (puţoiu’), de câte ori mă uit pe Cristoiu, care mi-i drag, văd un jurnalist inversat; de la legenda care îi, vine vertiginos-ncoa’, spre puerilismu’ blogărului ce-l prinde pe Băse ieşind din hotel.

Iată-l cât e de entuziast, în câteva frânturi de discuţie cu unu’ dintre cei mai ciudaţi oameni ce mi-a fost dat să văz. Filip Teodorescu e noul meu securist preferat, motiv pentru care am şi început să îndrăgesc Securitatea nu ca pe-o instituţie de poliţai politici nebuni, care se luau de bunicu’ nu-ştiu-cui, să se afle în treabă, ci pentru reprezentanţii ei adevăraţi, indiferent de ce-or fi făcut ei în zilele de mult trecute. Zic astea fiindcă-s din ce în ce mai convins că şi eu, dacă trăiam pe vremea aia, apăi trădam şi vindeam şi cumpăram, în inima spionajului, de n-aveam treabă.

Pe toată durata emisiunii, securistu’ stătea cu-n zâmbet calm pe faţă, înţelegător cu bietu’ John, care nu se mai sătura, de zici că toată viaţa a ascultat CD-uri cu “James Bond”, citită-n căşti de Florian Pitiş, când mergea la bibliotecă.

Cristoiu: Domnul Colonel a făcut şi puţină puşcărie, un an, în timpul…
Văru’ Secu’: Eu aş zice că-i destulă…

[…]

Cristoiu: Da’, ziceţi, ce tre’ să facă şi să ştie un spion, ce calităţi să aibă. [spiritual] să stea-n tufişuri? Că io nu ştiu, ia, ce, ce? [cu pixu’ în mână]

[…]

Văru’ Secu’ [monoton]: Nu vă notaţi, că ţineţi minte…

[…]

Cristoiu: Domnu’ Colonel…
Văru’ Secu’ [molcom]: Vă rog, nu-mi spuneţi colonel. Că nu ştiţi.
Cristoiu: – gogâlţ! –

[…]

Cristoiu: Ne-aţi promis că ne povestiţi ceva, [apoi, fulgerând] DA’ VĂ PUN ÎNAINTE O ÎNTREBARE – scrie-n ziarul ziua că avem acum în România spioni mulţi şi proşti, e adevărat?
Văru’ Secu’: Sunt mai mulţi decât înainte de ’89…
Cristoiu: MAI MULŢI CA PE VREMEA COMUNIŞTILOR?
Văru’ Secu’: Uitaţi-vă pe informaţiile eliberate.
Cristoiu (descumpănit, ca mâţu’ lu’ Shrek): Da’ de ce-s aşa mulţi?… Da’ îs mai proşti?
Văru’ Secu’: Mi se pare nepoliticos să spui despre spioni aşa ceva.

[…]

Cristoiu: Da’ dacă te pune cineva în funcţii, eu, de exemplu, EU dacă ajung în…
Văru’ Secu’: În primul rând, trebuie să aleagă oameni inteligenţi…

[…]

Cristoiu: Dar… AMBASADORU’ ştia cine sunteţi?
Văru’ Secu’ [tot mai somnolent]: Probabil că ştia.
Cristoiu: DA’ DACĂ ERA TRĂDĂTOR?!
Văru’ Secu’: …

[…]

Văru’ Secu’: … Puteam, că aveam cifru personal…
Cirstoiu (ţinându-şi respiraţia): A’ CUI?!
Văru’ Secu’: … a’ meu.

[…]

Cristoiu: Domnu’ Filip Teodorescu a promis că ne va face dezvăluiri la sfârşit, cu privire la ce s-a întâmplat în ’89
Văru’ Secu’: Scurt…

[…]

Văru’ Secu’: Se făcea acel raport ce se dădea zilnic preşedintelui ţării şi la… alţi beneficiari.

[…]

Cristoiu: Da’ are voie preşedintele să comande informaţii unui Serviciu Secret, aşa, despre oricine?
Văru’ Secu’: În cadrul Constituţiei, dacă…
Cristoiu: În afara Constituţiei!
Văru’ Secu’: Nu.
Cristoiu: Da’ de ce?!

[…]

Cristoiu: Te pomeneşti că aţi lucrat împotriva lui Băsescu, când…
Văru’ Secu’: Mnu.
Cristoiu: Am glumit! Am glumit!

[…]

Văru’ Secu’: [în calitate de fost rang înalt în Securitate] Unul dintre spioni, nu mă întrebaţi, că nu vă spun oricum, nu vă zic cine este, lucra şi pentru englezi, na!, ah!, c-am spus-o…

38 comentarii

zi si tu ceva
 1. Mai 14, 2007 la 12:47
  link permanent
  Razvan zice ca:

  aia am zis a doua oara vaca nu prima. Na zic amu. Parca suntei Buhai si Anghel ca numa la aia se strica messu si se abereaza in comentarii

 2. Mai 14, 2007 la 12:49
  link permanent
  Darius zice ca:

  Nici greşealele gramaticale nu ţi le-ai ştiut corecta, scârbă.

 3. Mai 14, 2007 la 12:49
  link permanent
  Razvan zice ca:

  For the record:
  Razvan: ba pula mea. cere idu lu aia si vb pe mess ca ma plictisiti
  Glad-Darius Groza-Bîja:
  Razvan: parca suntei anghel si buhai ca numa aia vb singuri in comentarii
  Glad-Darius Groza-Bîja:
  Glad-Darius Groza-Bîja: Ahahahahahahahahahahahahahaha.
  Glad-Darius Groza-Bîja: Scrie comentariu…
  Glad-Darius Groza-Bîja: AHAHAHAHA.

 4. Mai 14, 2007 la 12:59
  link permanent
  Darius zice ca:

  […]
  Răzvan Antonescu – Idei Locale: si te doresc intim sami produci placeri carnale s-au ceva de gen

 5. Mai 14, 2007 la 13:27
  link permanent
  mea zice ca:

  @ razvan
  iti dau tie idu meu, sa-mi poti spune drept intre ochi ce ai a-mi zice, sa nu mai fii nevoit sa vii cu demonstratii pe-aici. OK?

 6. Mai 14, 2007 la 13:28
  link permanent
  Razvan zice ca:

  @mea. Chill. Joke

 7. Mai 14, 2007 la 13:36
  link permanent
  mea zice ca:

  pai si io (ca si-a voastra conversatie suna deja a la anghel si buhai).da’ ma si tem sa mai pun fete prietenoase la sf. de afirmari, ca ni ce mi-o iesit data trecuta.

 8. Mai 14, 2007 la 13:42
  link permanent

  bai boilor, care o scris pe cutia de strudel Ema in loc de Mea?

 9. Mai 14, 2007 la 13:43
  link permanent

  @ mea – “iti dau tie idu meu, sa-mi poti spune drept intre ochi ce ai a-mi zice”

  eheeeee. pai lu tăt felu de răzvani le dai id-ul da mie nu? îmi vine să-ţ zi ceva mă abţin

 10. Mai 14, 2007 la 13:45
  link permanent
  mea zice ca:

  Si-apoi,ba p… ta, AVEAI DREPTATE!
  Eu recunosc.(si pt. asta nu-mi tre’oua, dar nici cicken nu-s). 😉

 11. Mai 14, 2007 la 13:50
  link permanent
  mea zice ca:

  vai, cetatene, nu tie-ti ziceam dragule. da’ n-am vazut com. tale. era pt. razvan. si nu te-nfoia ca nici n-am id de mess. daca-mi fac esti primul pe lista de friends. da’ zi-mi totusi ce vroiai sa-mi zici……:twisted:

 12. Mai 14, 2007 la 14:04
  link permanent
  Darius zice ca:

  Care primu’, fă?! Nici emoticonele nu-ţi mai ies de atâta minciună şi trădare.

 13. Mai 14, 2007 la 14:07
  link permanent
  mea zice ca:

  Dariuse, intai iubirea, si-apoi prietenia de-o zi, DA?

 14. Mai 14, 2007 la 14:23
  link permanent
  mea zice ca:

  S-apoi despre ce vorbesti??? ce minciuna si tradare?
  Sa-mi zici imediat cum imi fac mes sa povestim. ca razvan are tot mai mult dreptate si nu-mi place sa tot recunosc, ca-mi terfelesc respectu de mine..

 15. Mai 14, 2007 la 14:27
  link permanent

  vrei sa-ti zic eu cum? se face simplu.

  daca prin absurd nu ai un cont pe yahoo, accesezi pagina http://mail.yahoo.com. gasesti Sign Up si urmezi pasii de rigoare cu id-u, pasuord s.a. hop si ai id de mess. felicitari. adauga-ma

 16. Mai 14, 2007 la 14:31
  link permanent
  Darius zice ca:

  Şi apoi îţi downloazi messengeru’ sau te duci direct pe web la http://webmessenger.yahoo.com/ de unde adaugi in lista pe cine vrei etc.

 17. Mai 14, 2007 la 14:33
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Corina, strânge-ţi oligarhii şi mărunţeii. Am o idee ce nu-ţi va beneficia cu nimic, da’ pe care-o vei finanţa şi sponsoriza. Să-mi trimiţi la contact id-ul de messenger.

 18. Mai 14, 2007 la 14:43
  link permanent

  @Darius

  ce echipa buna facem. Ying Yang adevarat

 19. Mai 14, 2007 la 14:47
  link permanent
  Darius zice ca:

  Fleanca.

 20. Mai 14, 2007 la 15:38
  link permanent
  corina zice ca:

  “nu stiu cum se face id de messenger, miau!”‘Cred ca a raspuns pisica din greseala:))glumesc. Iti scriu pe contact.

 21. Mai 14, 2007 la 15:44
  link permanent
  mea zice ca:

  si tu, Corina? Brutusilor!

 22. Mai 14, 2007 la 16:12
  link permanent

  @mea

  e cu miau sau fara?

 23. Mai 14, 2007 la 16:21
  link permanent
  mea zice ca:

  E cu CSSSS!

 24. Mai 14, 2007 la 17:33
  link permanent

  ti-ai dres cont au ba?

 25. Mai 14, 2007 la 17:38
  link permanent
  Pufossu' zice ca:

  Stii care-i baiu’, de fapt, mai Darius, ca nu era in studio mai multi cu dansul, care este, va sa zica, prost de pute. Sa fi fost acolo in studio ceva cacat de care auzi zilnic, sa zicem… Becali, nah, fac ce fac si tot cu pula in gura ajung, urat cuvant Becali asta.. revenind, daca era si fiinta aia acolo puteai sta linistit si sa observi doua tipuri distincte de maimute implicit si comportamentul lor fals, in fata teveului, precum si in fata noastra, ca boi care se uita la el.

  Oamenii astia erau in preajma cand crestea tata… Aproape mi-e mila de dansul… Da’ apoi ma uit in jurul meu si vad niste dobitoace la fel de mari.

 26. Mai 14, 2007 la 17:43
  link permanent
  Pufossu' zice ca:

  Cat despre asta de deasupra mea, cu AntiJeg ce sa zic…? Oare unii doar atata pot… sau iti faci reclama negativa? Care e, sa recunoastem, tot reclama 😀 :))

 27. Mai 14, 2007 la 17:45
  link permanent
  Darius zice ca:

  Am zis io că era bai? Nu era bai. Era inbai. Dacă există. Adică… am inventat acuma. Situaţie favorabilă, opusă baiului.

 28. Mai 14, 2007 la 17:52
  link permanent

  “Pufossu’

  mai bea nişte cocolino, jită!

  da chiar, de ce Pufossu da nu Pufosssu

  hai pa şi fuck off

 29. Mai 14, 2007 la 17:55
  link permanent

  Draji tovarashi si pretini , nu imi face placere sa anunt urmatoarele , dar domnul nostru Darius Groza , acest Je Guevara al mediului electronic , incearca din rasputeri sa confirme veridicitatea afirmatiei profetului Basescu in calitatea de a fi un “puiut de comunist” . Cultul personalitatii creeat de domnia sa devine din ce in ce mai dens ca si substanta , toate atitudinile domniei sale conducand catre inevitabil: transformarea intr-un cocos ceausist sau pui de gostat(dupa caz) .
  Desi discursul meu sofisticat / dampulea indica o aparenta opozitie fata de stilul adoptat de Domu nostru Ii.. Groza va inselati. Numai bune intentii din directia aceasta … Ar fi totusi intrebarea :
  Dupa “close encounterul” cu Base , lordul neincoronat al vanatorii de oligarhi , ti-ai schimbat votul din DA in NU?

 30. Mai 14, 2007 la 17:58
  link permanent
  Darius zice ca:

  Mi l-am schimbat într-un DA mai bun.

 31. Mai 14, 2007 la 18:44
  link permanent
  Pufossu' zice ca:

  Nu ai zis ca era bai, doar ziceam eu asa, ca batranii cand te opresc pe strada si incep astfel: “Feciorule, stii care-i baiu’ de fapt??” 🙂

 32. Mai 14, 2007 la 18:47
  link permanent
  vasile zice ca:

  Iertată-mi fie ignoranţa da’ am o jenă:
  mâncáre s. f., g.-d. art. mâncării; pl.(acţiuni) mâncări/(feluri de mâncare) mâncăruri

  Deci e vorba de acţiuni sau de feluri de mâncare?

  (e cam dulce şi graiul ardelenesc)

  Iertaţi…

 33. Mai 14, 2007 la 19:56
  link permanent
  Darius zice ca:

  Mâncări… îi mâncare. Feluri. Şi mâncări, de asemenea, sper, sunt multe acţiuni în care se va mânca. De către mine. 😀

 34. Mai 15, 2007 la 01:21
  link permanent
  Denisa zice ca:

  Şi uite-aşa mai trecu o zi în care Darius fu hrănit de fete. Adică o femeie i-a dat de mâncare. Vede cineva ironia? 😀
  Bravo, tinere, înc-o dată mă înclin!

 35. Mai 15, 2007 la 01:22
  link permanent
  Denisa zice ca:

  Bă, de ce se pun toate emoticoanele la început de rând?

 36. Mai 15, 2007 la 02:51
  link permanent
  Darius zice ca:

  Că-s pline de sine. Şi de Sorel Mihai, bănui.

 37. Mai 26, 2012 la 08:16
  link permanent
  Peter Benson zice ca:

  Thisis a seriously chilled out webstore that I found when searching google.

 38. Februarie 24, 2013 la 01:07
  link permanent

  Please let me know if you’re looking for a article author for your weblog. You have some really great posts and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested. Many thanks!

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)