9 lucruri pe care le urăsc în publicitate şi 1 pe care-l iubesc în jurnalism

sari la comentarii

1. Că orice este doar de acum “mult mai eficient”, dar n-a fost la început “deocamdată de căcat”.
2. Că orice cu un litru în plus este subit la preţ de cu un litru în minus; adică un fel de “începând de acum nu vă mai fraierim… aşa tare.”
3. Că orice întreg este 50% gratis; dar nu poţi lua doar jumătate.
4. Că nu face nimeni afişe cu “SCUMPIRI EXAGERATE!” sau “VECHI!”.
5. Că n-am nici un prieten pe care să-l cheme ca pe unu’ din vreo reclamă
6. Că numărul 1 într-un domeniu “descoperă” după zeci de ani de activitate că “80% dintre microbii din gură nu sunt pe dinţi”; deci periuţele de ei (dinţii) sunt o minciună.
7. Că “berea e la fel de bună, acum într-o sticlă pe măsură”; când ar trebui să fie “acum în pahar de hârtie, da’ mult mai bună“.
8. Că nimic de pe piaţă nu e interzis de vreun Institut.
9. Că producătorii încă insistă să facă varianta alfa.

***

1. Că, de la un moment dat, titlul nu mai trebuie să aibă legătură cu articolul…

***

Eu mănânc mâncări perfide, iar frate-miu citeşte site-uri. Unde se leagă aceste două lucruri? Vom afla imediat.

Mâncările perfide sunt acelea care mint şi înşeală. Deci îs un fel de femei, doar că bune. Ele, mâncările, pot fi perfide jucăuş sau diabolic, la fel ca femeile, în afară că acestea din urmă nu-s jucăuşe. Pe majoritatea dintre noi nu ne interesează nimic altceva decât femeile şi mâncările. Chiar şi pe mine m-aţi găsit de multe ori aici singur, povestind despre mâncări. De ce povesteam despre mâncări? Deoarece eram singur. De ce eram singur? Fiindcă nu erau femei. Dar mă interesează amândouă, să ştiţi. De unde le şi zic la ambele, mâncările şi femeile – că doar despre ele vorbim, “bucate”. Numai că doar unele sunt bune. Care? Mâncările.

Da’ revenind la haleală. Există acelea care te mint aşa, de păcăleală, iar apoi cele din cauza cărora poate mori (mai trebuie să clarific cu femeile?).

Precum eu îmi găsesc plăceri patologice în înşelăciune şi deznădejde – adică, în majoritatea lor dominantă, iubitele mele şi-au bătut joc de mine, eu savurându-le ca un copil pofticios – îmi place deci inexplicabil să o mănânc pe categoria de mâncări ce intră în clasa celor perfid-jucăuşe, cum ar fi, de exemplu, pireul instant. Sau… supa instantă. Sau orice… instant. Acestea sunt mâncările de care vă povesteam. Ele par praf, dar, când te aştepţi mai puţin, – ţac! – mâncare. Aţi mai văzut voi aşa femeie? Nu. De obicei, în cazul lor, când ţi-e lumea mai dragă, – puf! – îs praf.

Dar de ce-mi plac mie mâncările perfide şi nu cele normale, liniştite, la masa lor? Deoarece eu unul nu ţin neapărat să-mi petrec timpul în care nu mi-este foame preparând mâncare, pentru când îmi va fi, considerând ca, atunci când îmi este, să mănânc de îndată, iar, când nu, să nu fac nimic. Cumva similar cu femeile, doar că altfel.

Ajungând la cititul lui Moafle de site-uri şi la motivul pentru ca am ţinut întreagă această polologhie inutilă, în care să alătur două lucruri total fără legătură, în scopul de a vă face să citiţi degeaba încă o pagină de text ce nu vă va fi vreodată de folos, frate-miu a descoperit de curând faptul căci s-a inventat, ce?…

Dar încă nu, mai ţinem suspans. Să vă zic cine, iar abia apoi ce. Desigur, “chinejii”. Cine altcineva face asemenea căcaturi? Ce căcaturi? O să aflaţi.

Ei bine, ca să nu mai fierbeţi (heh, să vedeţi coincidenţă!), domnii de mai sus au reuşit să proiecteze forma de mâncări despre care vă povesteam, adică din cauza căreia poate mori: orez fiert instant. Vă-ntrebaţi, desigur, de ce tata naibii tre’ să inventeze orezul instant, care-i, de fapt, singura mâncare normală peste care, prin definiţie, tre’ să adaugi apă ca să se facă şi deci este, în acelaşi timp, şi instantă? Ei bine, pentru că sunt cineji (nu japoneji, nu finlandeji, nu olandeji, nu unguri; că chineji, desigur) şi pentru că nu este orice fel de orez instant. Peste acesta anume trebuie să adaugi doar apă RECE, iar când e gata… ESTE FIERBINTE!!!

***

Azi am mers cu Alexandra Groza şi iubitul ei, Răzvan Antonescu, la o câmpie pe pe lângă Cluj-Napoca (nu a Turzii, mai avem altele…) pentru a trimite zmee în înaltul cerului. Ceea ce am şi făcut. Dar, dat fiind că locaţia se află, cum bine vă ziceam, dacă eraţi atenţi, LÂNGĂ Cluj, ne-am deplasat până acolo cu un autoturism. Recapitulând: autoturism, eu. Acelaşi eu care în ultimele 2 luni am dezvoltat astm, mi-am sucit un coi, mi-am tăiat o venă de la un picior, în timp ce aveam grijă să nu mi se deschidă operaţia la coi, am scăpat cam la 5 cm de ameninţarea unui reflector de v’o 50 de kile… Observaţi aşadar, că poate combinaţia cu un vehicul în mişcare nu e cea mai bună idee.

Dovedit lucru, deoarece, când să intrăm pe suprafaţa plană unde urma să ne dăm cu zmeul, şoferul Răzvan a găsit de cuviinţă să ne treacă (întreaga viaţă) PRIN FAŢA TRENULUI (aflat în mişcare, adică el venind şi noi împotrivindu-ne vădit acestei intenţii, prin prostestul tacit ce-l susţineam pe şinele lui, pe unde el, fie că vroiam sau nu, avea de mers, anunţându-ne politicos de la vreo 10 metri, cu sirena din dotare). Motivul pentru care eu am avut curiozitatea involuntară de a vedea un tren din faţă, în detaliu, fără zoom, în timp ce mergea: boul “n-a văzut că clipocea”. E drept că nici maşina care stătea pe cealaltă parte nu clipocea, ca să se prindă Răzvan de unde faza cu calea ferată acolo.

Nu vreau să insinuez că simpla mea prezenţă nefastă este un pericol implicit pentru oricine din jur, sunt simple coincidenţe…

Cum ne-am dat jos din maşină, nişte neni zburau nişte avioane cu motor în miniatură, teleghidate. M-am dus la primul şi-am purtat următoarea conversaţie scurtă şi îndeajunsă:

– L-ai buşit vreodată până acuma?
– Nu.
– Succes.

La câteva zeci de minute se izbea apocaliptic de-un hangar, împrăştiindu-se spre eternitate.

***

JegFuuugi

***

Tot azi m-am căcat pe mine de râs vreo oră-ntreagă, privind la televizor…

Stăteam şi mă uitam la “Zig-Zag”, pe Antena3. Minunându-mă. Cristoiu avea invitat pe domnu’ Filip Teodorescu, care-i “fost” spion, fost şef pă la SRI, pe la Securitate şi mai una-alta ce nu ne interesează, că nici nu ştim de ele, mă rog, acuma pensionat, desigur, la căldurică, stă şi brodează, probabil.

Şi io (puţoiu’), de câte ori mă uit pe Cristoiu, care mi-i drag, văd un jurnalist inversat; de la legenda care îi, vine vertiginos-ncoa’, spre puerilismu’ blogărului ce-l prinde pe Băse ieşind din hotel.

Iată-l cât e de entuziast, în câteva frânturi de discuţie cu unu’ dintre cei mai ciudaţi oameni ce mi-a fost dat să văz. Filip Teodorescu e noul meu securist preferat, motiv pentru care am şi început să îndrăgesc Securitatea nu ca pe-o instituţie de poliţai politici nebuni, care se luau de bunicu’ nu-ştiu-cui, să se afle în treabă, ci pentru reprezentanţii ei adevăraţi, indiferent de ce-or fi făcut ei în zilele de mult trecute. Zic astea fiindcă-s din ce în ce mai convins că şi eu, dacă trăiam pe vremea aia, apăi trădam şi vindeam şi cumpăram, în inima spionajului, de n-aveam treabă.

Pe toată durata emisiunii, securistu’ stătea cu-n zâmbet calm pe faţă, înţelegător cu bietu’ John, care nu se mai sătura, de zici că toată viaţa a ascultat CD-uri cu “James Bond”, citită-n căşti de Florian Pitiş, când mergea la bibliotecă.

Cristoiu: Domnul Colonel a făcut şi puţină puşcărie, un an, în timpul…
Văru’ Secu’: Eu aş zice că-i destulă…

[…]

Cristoiu: Da’, ziceţi, ce tre’ să facă şi să ştie un spion, ce calităţi să aibă. [spiritual] să stea-n tufişuri? Că io nu ştiu, ia, ce, ce? [cu pixu’ în mână]

[…]

Văru’ Secu’ [monoton]: Nu vă notaţi, că ţineţi minte…

[…]

Cristoiu: Domnu’ Colonel…
Văru’ Secu’ [molcom]: Vă rog, nu-mi spuneţi colonel. Că nu ştiţi.
Cristoiu: – gogâlţ! –

[…]

Cristoiu: Ne-aţi promis că ne povestiţi ceva, [apoi, fulgerând] DA’ VĂ PUN ÎNAINTE O ÎNTREBARE – scrie-n ziarul ziua că avem acum în România spioni mulţi şi proşti, e adevărat?
Văru’ Secu’: Sunt mai mulţi decât înainte de ’89…
Cristoiu: MAI MULŢI CA PE VREMEA COMUNIŞTILOR?
Văru’ Secu’: Uitaţi-vă pe informaţiile eliberate.
Cristoiu (descumpănit, ca mâţu’ lu’ Shrek): Da’ de ce-s aşa mulţi?… Da’ îs mai proşti?
Văru’ Secu’: Mi se pare nepoliticos să spui despre spioni aşa ceva.

[…]

Cristoiu: Da’ dacă te pune cineva în funcţii, eu, de exemplu, EU dacă ajung în…
Văru’ Secu’: În primul rând, trebuie să aleagă oameni inteligenţi…

[…]

Cristoiu: Dar… AMBASADORU’ ştia cine sunteţi?
Văru’ Secu’ [tot mai somnolent]: Probabil că ştia.
Cristoiu: DA’ DACĂ ERA TRĂDĂTOR?!
Văru’ Secu’: …

[…]

Văru’ Secu’: … Puteam, că aveam cifru personal…
Cirstoiu (ţinându-şi respiraţia): A’ CUI?!
Văru’ Secu’: … a’ meu.

[…]

Cristoiu: Domnu’ Filip Teodorescu a promis că ne va face dezvăluiri la sfârşit, cu privire la ce s-a întâmplat în ’89
Văru’ Secu’: Scurt…

[…]

Văru’ Secu’: Se făcea acel raport ce se dădea zilnic preşedintelui ţării şi la… alţi beneficiari.

[…]

Cristoiu: Da’ are voie preşedintele să comande informaţii unui Serviciu Secret, aşa, despre oricine?
Văru’ Secu’: În cadrul Constituţiei, dacă…
Cristoiu: În afara Constituţiei!
Văru’ Secu’: Nu.
Cristoiu: Da’ de ce?!

[…]

Cristoiu: Te pomeneşti că aţi lucrat împotriva lui Băsescu, când…
Văru’ Secu’: Mnu.
Cristoiu: Am glumit! Am glumit!

[…]

Văru’ Secu’: [în calitate de fost rang înalt în Securitate] Unul dintre spioni, nu mă întrebaţi, că nu vă spun oricum, nu vă zic cine este, lucra şi pentru englezi, na!, ah!, c-am spus-o…

24 comentarii

zi si tu ceva
 1. Iulie 8, 2021 la 12:53
  link permanent

  Very useful information particularly the last part I care for such

 2. Iulie 8, 2021 la 13:44
  link permanent
  Site Info zice ca:

  It agree, it is the remarkable information

 3. Iulie 9, 2021 la 16:27
  link permanent
  check zice ca:

  I think this is a real great blog article.Really thank you! Awesome.

 4. Iulie 9, 2021 la 19:52
  link permanent
  this website zice ca:

  Looking around I like to surf around the online world, regularly I will go to Stumble Upon and follow thru

 5. Iulie 12, 2021 la 09:40
  link permanent

  It as nearly impossible to find well-informed people about this topic, however, you seem like you know what you are talking about! Thanks

 6. Iulie 12, 2021 la 10:38
  link permanent

  is happening to them as well? This might

 7. Iulie 12, 2021 la 12:08
  link permanent
  Paul Cole zice ca:

  pretty practical stuff, overall I think this is worthy of a bookmark, thanks

 8. Iulie 14, 2021 la 16:19
  link permanent

  There is definately a great deal to know about this issue. I love all the points you have made.

 9. Iulie 14, 2021 la 18:44
  link permanent
  visit website zice ca:

  Muchos Gracias for your article post.Really thank you! Great.

 10. Iulie 16, 2021 la 01:14
  link permanent
  Travel tips zice ca:

  Really enjoyed this article.Much thanks again. Great.

 11. Iulie 16, 2021 la 10:57
  link permanent

  This is really interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I ave shared your web site in my social networks!

 12. Iulie 17, 2021 la 01:44
  link permanent

  Very good information. Lucky me I came across your website by chance (stumbleupon). I ave saved as a favorite for later!

 13. Iulie 20, 2021 la 16:18
  link permanent

  Very informative blog article.Really looking forward to read more. Much obliged.

 14. Iulie 20, 2021 la 19:27
  link permanent

  This can be such a great position, plus took place sense very much exactly the same myself. Another fantastic keep posted.

 15. Iulie 20, 2021 la 20:28
  link permanent
  sbobet mobile zice ca:

  Very good article. I will be experiencing many of these issues as well..

 16. Iulie 21, 2021 la 02:34
  link permanent

  Very good article. I will be facing some of these issues as well..

 17. Iulie 21, 2021 la 04:50
  link permanent

  wow, awesome article.Much thanks again. Really Cool.

 18. Iulie 21, 2021 la 06:31
  link permanent

  You made some decent points there. I looked on the web for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 19. Iulie 21, 2021 la 13:16
  link permanent

  south korea jersey ??????30????????????????5??????????????? | ????????

 20. Iulie 21, 2021 la 19:48
  link permanent

  I truly appreciate this article.Thanks Again. Awesome.

 21. Iulie 26, 2021 la 16:30
  link permanent

  see if there are any complaints or grievances against him.

 22. Iulie 28, 2021 la 11:20
  link permanent

  Major thankies for the blog post.Much thanks again. Cool.

 23. Iulie 29, 2021 la 11:28
  link permanent
  go to zice ca:

  My brother recommended I might like this blog. He was entirely right. This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 24. Iulie 29, 2021 la 13:18
  link permanent

  Way cool! Some very valid points! I appreciate

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)