De ce pepenelui roşu i se zice după miez, iar lui pepenele galben, după coajă?

sari la comentarii

Şi nu, nu există pepene verde. Chit că primul e aşa pe dinafară, iar al doilea pe dinăuntru.

Tare m-am mai hăhăit şi m-am mai veselit, trecând azi de dimineaţă pe lângă cimitir şi văzând nişte înmormântaşi (că presupun că ăştia-s omologii tragici ai nuntaşilor), încercând să se împartă prin maşinile disponibile, ca să se ducă la pomană.

Nu am asistat la lucru mai distractiv, de când am văzut un grup de surdo-muţi parlamentând, toţi deodată, agitaţi, într-o linişte absolută şi în mijlocul străzii, la clubul ăla al lor, de la mine de pe stradă.

Cu o mină sobră ce se cuvenea momentului şi cu nişte glasuri grave, ca să păstreze solemnitatea impusă de nefericita întâmplare, participanţii la petrecania de lângă cartierul de veci, se socoteau ei între ei, care cu cine să meargă, că ăia-s oricum cinci, deci încap, da’ rămâne astalaltă pe dinafară, da’ dacă stau ei împreună şi aşa mai departe, c-o ţine în braţe, da’ totuşi nu-i voie, ba hai că nu-i departe.

De ce mi s-a părut mie asta de râs, Dumnezo s-o ierte, îi pentru că, în mod paradoxal, masa de înmormântare e mai bine văzută social decât masa de nuntă, aţi observat?

Când se căsătoresc doi, în primul rând tre’ să te duci să te prefaci că te bucuri la starea civilă, de parcă te doare pe tine la banană că-şi semnează ei pirostriile, de nu poţi tu lipsi. După care, invariabil, urmează lălăiala aia de la popă, unde trebuie să fii pe fază, dacă vrei să te sustragi, fiindcă la ieşirea din Primărie… acolo se-mprăştie cei cu iniţiativă. Toate astea doar în cazul fericit în care nu-i toată prosteala planificată cu luat nefericiţii de pe la casele părinţilor şi tot “Tatăl nostru” ăla din ce în ce mai complicat, la fiecare intersecţie, cu starostele tot mai mucit.

Iar la final primeşti nişte borăli uscate, probabil de la cealaltă nuntă, stătute acolo cam de pe când ieşeai tu de la Primărie şi te-au prins în alai, cu ceva zamă tulbure ş-o sarmauă stătută, pentru care la sfârşit, ghici, ce? Plăteşti. Dublu! Şi nici n-ajungi la fântâna de ciocolată, ca să moi şi tu o căpşună, de tăţi limbricii ăia ce-au asediat-o, mânjiţi până la coate.

Pe când, dacă moare cineva, nimenea nu se zgârceşte la hrană. Că nu vrei să superi pe doamne-doamne. La nuntă-i altceva, eşti pe profit. Aici ideea în sine îi să fii în pierdere. Când te duci în hruba aia morbidă, să saluţi mortu’, că aşteaptă şi alţii, la alţi morţi, de lângă, chelneriţele alea improvizate din mătuşi îţi dau de la intrare batistuţă; ritualul haleului e deja început, frumos, ca la restaurant, civilizat. Oricum nu te bucuri să fii acolo, deci poţi să stai posomorât, că se cade.

E drept, nu-i cea mai fericită ambianţă, de cum te-ai trezit, ăla să tot behăie despre sărbătorit, pe care l-a cunoscut, evident, în mai toate momentele importante din viaţă, pentru că lumea cheltuie în mai toate momentele importante din viaţă şi să-l regrete în funcţie de ciubuc. Da’ mie alea care tot bocesc acolo îmi stârnesc un puternic apetit, nu-mi explic de ce.

Şi-i o chestie aşa plăcută, de a nu trebui să faci nimica, la înmormântări, spre deosebire de nunţi, unde ba tre’ să ţii de aia, să muţi astalaltă, să ajuţi să strângă, să te oferi că lăsaţi, că duc eu, să iasă bine şi căcaturi. Înmormântarea nu poate să iasă prost. Se întâmplă singură Şi are cine să se ocupe. Tu tre’ doar să confirmi, să da-da-da, într-adevăr, vai – să fii de acord, mai anume, da’ împăciuitor, aşa, resemnat. Altfel, groapa-i săpată când ajungi pe deal, alea toate-s pregătite pe acolo, nici nu ştii la ce se folosesc, toată lumea îşi ştie replicile, tu n-ai un rol, îs oamenii ăia care ţin de funie, nu-i nici o problemă, tot ei fac groapa la loc, când tu deja eşti în Dacie, spre restaurant. Mai aiurea devine când se agaţă câte una de tine, în jale, de tre’ să stai acolo, să-i treacă, după ce-a plecat toată lumea, să te gândeşti la ce masă mai prinzi loc, până ea te-ntreabă oare dacă-i bun locu’, oare nu i-a fi frig în coşciug, oare priveliştea-i bună, i-a plăcea şi alte inepţii din ăstea meta, care nu-s preocuparea ta primordială, când alţii se-nfulecă precum nişte sparţi, în cealaltă partea oraşului, sărbătorind împreună, nu-i aşa, ca o familie, viaţa şi nu moartea celor care le-au fost.

***

Altfel, am găsit azi pe… pe-pe-pe-pe… p-p-p-… i-aş zice fratele lui Pamfil, dar Pamfil, în absenţă (e-n concediu), n-ar accepta un asemenea afront, o decizie luată fără înştiinţarea sa prealabilă.

Bietul orfan – cică l-ar chema Ruben, dar să-i zicem Pamfkenstein – are 21 de ani, cu patru ani mai ingenuu decât se presupune că ar fi Pamfil de înţelept, însă nu se poate apropia măcar de a fi un prepuber pederast, pe lângă Supremul Ursuleţ, aşa că nici nu se presupune vreo ameninţare penibilă adusă Tronului. (Da?)

Iată dubioasa arătare, de-o asemănare înfiorătoare cu Originalul.

1w

***

2w

***

3w

***

4w

***

5w

Aparţine fiului unui coleg de serviciu şi se trage de prin părţile Târgu-Mureşului, din magazinul plebeu Romarta, aşa cum îi e şi pluşul din el. Este de culoare predominant galben-hepatită, spre deosebire de rozul nobil al lui Pamfil, probabil datorită bolilor ce l-au încercat de-a lungul anilor. Strania creatură suferă la o evaluare de suprafaţă de cel puţin câte un retard cronic, la nivel mintal, respectiv fizic.

Deşi natura lui este evident de-o impostură monstruoasă, iar scopul a fost destabilizarea siguranţei conferite de domnia celui căruia vă plecaţi smeriţi, totuşi, va fi ţinut, din bunăvoinţa suveranului, pe lângă curte, ca să se scălămbăie precum un clovn şi să mai lumineze faţa îngândurată a celui e îi este stăpân – Groza-Bîja Hristea “Alphonse” Pamfil.

***

Mă, m-am dus eu, deci, să-mi pun un pierce. Sau să-mi fac, să-mi facă ăla, să mi-l deie şi să mi-l facă, să-l cumpăr. Să-l iau, cu băgat în mine cu tot şi manoperă. Cum căcat o fi terminologia.

Însă nu m-am dus, aşa, direct, cu capu’ înainte, anume, mai ales că nu ştiam unde. Am încercat, ca să văd şi io, care-i locaţia, cine-s oamenii ăştia.

Aşa că am încercat saloanele de specialitate. Şi am început cu, desigur, ăla unde mi l-au tatuat şi pe Pamfil. Lăsându-le de la bun început laoparte pe celălalte, unde mi-au desenat primele tatuaje, de-a trebuit să trec prin două, ca să-mi iasă abia al treilea cum trebuie.

Şi l-am întrebat pe cel în care aveam eu încredere, de acolo, că băgasem destui bani în el cât să am încredere. Iar el a zis, hait!, că el nu, nu-nu-nu, colegul face. El nu. El doar simple. Bine. Care coleg? Acela. Numa’ că să mă grăbesc. Că e ultima lui săptămână. Cum, o fi fiind pe moarte? Nu. Doar că nu va mai lucra la ei.

Cum sună chestia asta? Adică io să mă duc la ăla de-l dau afară, că cine ştie pe cine-o fi mătrăşit? Sau că nu-i convin banii sau ceva? Şi să-i ofer plată, ca să-mi înfigă mie vreun drod ruginit în mine, pă picior de plecare? Io, dacă m-ar da afară de la Vitrina şi-ar face greşeala să-mi şi spună din timp, cam cum credeţi că m-aş comporta în ultima săptămână, aşa, cu clienţii, zic…

Şi comunic că, bine, că mă mai gândesc. Şi plec aţă la alt salon. Şi acolo mă-ntreabă, că-i cu opţiune, poţi alege ce vrei tu – pierce sau tatuaj? Pierce, dragă. Cu băiatul, vă rog. Îi zic lu’ băiatu’, la care băiatu’ mai să-mi plângă-n poală. Ce-ai, brotăcel? Că el nu pune acolo, că el, mă-nţelegi, da’ totuşi, el de la început a zis că nu, el nu poate, n-a pus niciodată numai altundeva. Măi, iubitule, dar te plătesc. Am banii la mine, uite-i. Ia-i. NU! Mă, bani, mă, te-ai tâmpit? Zice că nu. Că să mă duc acolo, la pula mea de George sau cum l-o fi chemând, pe Moţilor sau unde pula mea o fi fiind George, că George pune.

Bine. Mă duc la pula mea, unde era George, dau de-o fată. George? Nu. Apăi, bună ziua, eu vreau să-mi pun un pierce, faceţi? Hat, persze! Aolo, serios? Că tocmai am fost la câteva saloane de tatuaje şi piercing şi făceau dăcât tatuaje. Aici chiar faceţi? Da. Nu, mă refer: aici. Faceţi? Facem păstă tot. Super. Faceţi-mi-l. A, nu ea. Doar George. Mna, să vină George. George nu e în localitate. Vai, dar unde e George? În afara localităţii. Şi când vine? Ăhăăăi.

***

Deci la precinii din Le Général, în week-endu’ ăsta, devine acuma.

46 comentarii

zi si tu ceva
 1. August 19, 2009 la 12:27
  link permanent
  Basty zice ca:

  Când te-or refuza toate saloanele provocatoare de durere (şi George) din Cluj, vezi că fac ăştia nişte pierce-uri de toată frumuseţea prin musulmănie pe acolo. Cel mai fain e că le fac de la distanţă şi nici nu trebuie să le plăteşti, e plăcerea lor.

  Mă rog, asta cât timp eşti alb şi baţi spre blond.. da’ tu… pe tine cred că te-or pune să aplici găuri, nu să le primeşti.

  Şi George.

 2. August 19, 2009 la 16:24
  link permanent
  MIN zice ca:

  Inseamna ca ai cumparat doar pepeni galbeni, cruzi.

  N-am citit decat titlul. (recunosc)

 3. August 19, 2009 la 17:18
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Ce-ai făcut?! Sau ce nuuu?! TE-ASCULT, MĂGARE, DIN TĂTĂ MATERIA!

 4. August 19, 2009 la 22:47
  link permanent
  jo zice ca:

  omg 🙂
  de ce nu-L intrebi pe Manaila ce si cum despre pastelul pepenilor ??!!;)
  zi buna la voi !

 5. August 20, 2009 la 09:36
  link permanent
  Marian S. zice ca:

  Gata tovarasu` cu pepenii, ne-am lamurit. Pune laba si scrie un eseu despre diferenta dintre castravetii intregi si cei taiati felii. La femei, evident.

 6. August 20, 2009 la 16:49
  link permanent
  Chira zice ca:

  Vai Darius cat iti paganesti corpul

 7. August 20, 2009 la 18:50
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Mariene – veni-va ea şi clipa ‘ceie.

  Chiră – e, da’ să vej câte altele am mai pângărit în toţi aceşti ani.

 8. August 20, 2009 la 19:42
  link permanent
  razz zice ca:

  si la pepene galben si la rosu se zice dupa miez nu dupa coaja … daaaah … 8-|

 9. August 20, 2009 la 21:13
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  S-a discutat, tembele – ăla galben e PE DINAFARĂ. Înăuntru e VERDE, maxim portocaliu, dacă-i de alt soi – ăla câh.

 10. August 20, 2009 la 21:34
  link permanent
  Samsă zice ca:

  Domnu’ Groza, adică mai pe scurt “măi”, ce te tăt tragi pe cur şi nu mai scrii nimica de zile întregi şi ceva, de mi-o intrat mozilla într-un fel de cerc de-i zice vicios când încearcă să se umple de jeg?

 11. August 21, 2009 la 02:11
  link permanent
  frontul de est-galati zice ca:

  esti mai prost ca 12 noaptea…

 12. August 21, 2009 la 10:12
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Samsă – am să, am să. Samsă.

  Scoage – fleaaanca, târfă, nu te opune.

 13. August 21, 2009 la 12:03
  link permanent
  Ramona zice ca:

  Pamfil e mult mai dragut decat creatura aia!

 14. August 21, 2009 la 12:05
  link permanent
  Fla-fan zice ca:

  NU! Nu mult… doar o țâră. (și o vreau încă)

 15. August 21, 2009 la 12:22
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Îi de-o hidoşenie greu de închipuit.

 16. August 21, 2009 la 13:24
  link permanent
  anonim zice ca:

  nu vă puneți și dumneavoastră un widjet dintr-ăla de la Feedjit, să avem și noi un orgasm multiplu de câte ori vă sosesc fanii din deșertul katharcticos? Vă zgârciți la câțiva euroi?

 17. August 21, 2009 la 15:39
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Ce zisă gura ta?

 18. August 21, 2009 la 20:47
  link permanent
  toader zice ca:

  este interesant si educativ acest site nou. si cat ziceai ca cu cat il vinde pe originalul galbui?

 19. August 21, 2009 la 20:55
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Se opune. Da’ voi negocia pentru voi. Falsul gălbui, zici?

 20. August 21, 2009 la 22:03
  link permanent
  toader zice ca:

  asteptam oferta pentru originalul galbui.

 21. August 21, 2009 la 22:06
  link permanent
  SKag zice ca:

  Adevarul e ca Pamfil este deja vedeta pe cand, pamfkestein asta (nici nu se merita sa ii scriu numele cu litera mare, asa de neinsemnat e), e un fel de clona nereusita! Cum sa asemeni rozul dumezeiesc al lui pamfil cu hidosenia aia de culoare.

  Pe de alta parte, fain skin. La blog ma refer.

 22. August 22, 2009 la 15:21
  link permanent
  Guru zice ca:

  Jegutule…tu esti numit dupa miez sau coaja?

 23. August 22, 2009 la 16:13
  link permanent
  Marian S. zice ca:

  Dupa ce are in cap mai gurule.

  PS: daca mai zice cineva ca asta e skin fain il injur.

 24. August 22, 2009 la 21:14
  link permanent
  toader zice ca:

  originalul cel galbui are privirea mai inteligenta decat pamfil.

 25. August 22, 2009 la 21:51
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Îţi fut unul, încât nu te vezi.

 26. August 22, 2009 la 22:25
  link permanent
  toader zice ca:

  de fapt ar trebui sa se numeasca panfil. ziceam si io.

 27. August 23, 2009 la 00:21
  link permanent

  Asta cu pepenele sună ca şi aia cu ce are trenul şi nu are roşia…

  te las să ghiceşti răspunsul 🙂

 28. August 23, 2009 la 08:39
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Hehehe, băhăăăi, unde-ai fo’, bă, la Tulce’? Bine c-ai sunat tot drumu’, netrebnice, ca să te pierzi pe ponton.

  (pentru neofiţi, Perdevară făcea şi el ţara-n pedală, urmând să ne intersectăm la capătul ei)

 29. August 23, 2009 la 11:03
  link permanent

  Trebuia să ajung la GALAŢI, ordinele se execută nu se discută…
  Refacem dacă vrei cu presă, televiziune, întâlnireala CLUJ (ca la surprize-surprize).

  ce are trenul şi nu are roşia…?

  linii roşii

 30. August 24, 2009 la 12:07
  link permanent
  Sebastianul zice ca:

  ma rumane, mai vede si ochii nostri un dram de postare “noo”? ca tat tat dam refresh aici si ‘geaba…s’tem la serviciu s-apoi mai binie un pepene verde sau ros’, decat o situatie, cum ar veni…

 31. August 24, 2009 la 18:52
  link permanent
  Marian S. zice ca:

  Boicot total. Comentarii ciuciu. Articol nou vrem.

 32. August 24, 2009 la 19:39
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Bine, dragă. Aşteaptă.

 33. August 25, 2009 la 13:50
  link permanent
  toader zice ca:

  ba, am crapat o gramada de sarmale in mine in tara.
  ziceam si io.

 34. August 25, 2009 la 14:07
  link permanent
  mea zice ca:

  deci nici un barbat n-o vrut sa-ti dea o gaura? de neinteles!

 35. August 25, 2009 la 15:49
  link permanent
  Vera zice ca:

  scrie, draga, altceva, ca-i deja plictisitor despre pepeni.

 36. August 25, 2009 la 15:52
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Fleanca!

 37. August 25, 2009 la 22:00
  link permanent
  SKag zice ca:

  Da cica este un pepene verde pe dinafara…si galbin pe dinauntru.. aluia cum io zice?

 38. August 26, 2009 la 07:38
  link permanent
  Marian S. zice ca:

  Mai SKag, la faza asta m-ai dat pe spate ! Nu credeam ca isi mai aminteste cineva de faimosul pepene “boşar“. Asa i se spune pe aici pe la sudişti (la fel cum lebeniţa de la ardeleni aici e lubeniţă). Zice dexu` ca are etimologie necunoscuta dar eu cred ca vine de la regiunea Bochard din Franta. Asa imi spunea mie bunica (tot sudista mai, la 30 km de Bucuresti) ca semintele au fost aduse din Franta. Ma rog… nenorocirea mare este ca soiul este pe cale de disparitie desi are un gust minunat. Zic producatorii lu` peste prajit ca nu are… productivitate. Sa-i fut, pe romaneste.

  In sfirsit dizertatia despre pepeni a luat-o pe calea cea buna revenind de pe arătură. Care iti mai amintesti mai despre boşar ?

 39. August 26, 2009 la 07:39
  link permanent
  Marian S. zice ca:

  Doar o vorba sa va mai spun:

  http://bosar.dictionarweb.com/

 40. August 26, 2009 la 07:40
  link permanent
  Marian S. zice ca:

  Da-mi si mie drumul la comentariu ca nu are nimic periculos in el, doar un link si asteapta sa fie aprobat.

 41. August 26, 2009 la 08:01
  link permanent
  Skag zice ca:

  Tu vb de mine sau de Darius?

 42. August 26, 2009 la 08:20
  link permanent
  Marian S. zice ca:

  Apelez la toata lumea care isi aduce aminte de gustul minunat al acestui soi numit bosar sa-i intrebe la piata pe producatori si sa-i bage undeva pe aia care nu pot raspunde pozitiv la intrebare.

 43. August 26, 2009 la 08:23
  link permanent
  Marian S. zice ca:

  Si pina se trezeste pulifriciu` ca sa aprobe comentariul hai sa incerc o poanta:

  hasitetepe doua puncte slash slash bosar punct dictionarweb punct com

  Sa se invete minte sa mai taie linkuri.

 44. August 26, 2009 la 10:56
  link permanent
  Skag zice ca:

  sincer nu am mancat niciodata un astfel de pepene, insa am un coleg ai carui parinti vand pepeni, si el mi-a zis de acest soi.

 45. Noiembrie 14, 2009 la 23:24
  link permanent
  koma zice ca:

  din cauza coincidentei acute de care m-am lovit cautand o poza antica si de demult, iti spun ca am descoperit inca o clona pamfil din zona Baia-Mare, nu stiu daca mai traieste, dar acu 10 ani era ca scos din cutie. trimit poza daca nu ma crezi 🙂 … dar ma crezi tu.

 46. Februarie 24, 2013 la 00:40
  link permanent

  Today, with all the fast life style that everyone leads, credit cards have a huge demand throughout the economy. Persons throughout every field are using credit card and people who not using the credit card have prepared to apply for one. Thanks for discussing your ideas on credit cards.

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)