“Any d lyceu”, mai câte-o grevă-n curtea şcolii, “skumpy any d lyceu”…

sari la comentarii

Iaca să vă mai zic eu ce se petrece pân oraşul meu natal, numit Zalău, mai exact în domeniul şcolastic. Deoarece nu pot să nu menţionez evenimente de o asemenea anvergură şi – îs convins – cu atâtea implicaţii de viitor. Aveam alte trebi pregătite pentru azi, că s-au înjurat destul confraţii maghiari şi români (cu predominanţă autohtonă) în comentariile articolului precedent, dar vom amâna deocamdată ceea ce avea (şi încă are) să fie următorul subiect, până imediat în momentul în care-o să chiar apară, în care vom vorbi despre pocăiţi, credinţă, agnosticism, ateism şi vom blasfemia, da’ mai încolo, deoarece mai tre’ niţică documentare practică – adică plec la Huedin, că am trecut la următorul nivel, tre’ să mă bat cu bossu’ final, care se jură doi prieteni că ăla chiar că mă aduce pe Calea Dreaptă, după ce ei au eşuat (deci DA, mă duc să încerce să mă pocăiască)…

… dar şi pentru a face loc tărăboiului stârnit în Zalău, la Colegiul Tehnic Alesandru Papiu-Ilarian

[Cre’că schimb formatu’ Jeg pe tabloid, că nu se mai poate aşa, non-profit. Nişte reclame de mărire de sâni pe coloana din dreapta, nişte piese auto second pe partea dreaptă, mai o ţigancă cu profeţii, mai o mica publicitate sub articol…]

Fiind un subiect drag şi apropiat sufletului meu, scandalurile de pân licee au făcut mereu deliciul websiteului nostru contemporan şi de societate, care nu poate să nu fie mereu atent (măcar cu un ochi, dacă cu celălalt poate se uită şi el la câte-un film porno cu Kim Ray Full Video sau mai citeşte o Istoria Culturii şi Civilizaţiei, volumul I, începuturile persane, perioada ahemenidă) la problemele elevilor.

Dacă-n urmă cu un an Colegiul Naţional „Silvania” zăngănea din tăte balamalele, că au apărut câteşva (800) comentarii pe Jeg, în articolul dedicat cu fundiţă corupţiei de acolo, acum, cu ocazia zilei de ieri, ăl’lalt liceu cu pretenţii din urbe, zis şi rivalul, oponentul, concurentul, A.P.I., decide că nu se lasă mai prejos. Nu este relevantă situaţia în sine pentru voi, iar pe mine mă doare profund la banană, că sper să nu fiu din nou mama şi tata răniţilor – am treburi, de ţinut post, în week-end de înviat, de dat foc la populaţie, da’ merită să ne delectăm cu istorioara, cu metodele şi tehnicile adoptate de che guevarieni şi filmuleţele aferente care, slavă Internetului, rămân posterităţii.

Legenda zice că fostul lor director, dom’ Lungu, a fost înlocuit zilele astea cu noua lor directoare, profa Crişan, de informatică. Cum lu’ copchii nu prea le place Turbo Pascalu’, da’ nici orele aşa în general, au pus mână de la mână de-or rupt neşte tabele de-ale lui Mendeleev de pe păreţi – dându-le totuşi o utilitale practică, transformându-le-n stindarde ale democraţiei şi cererii drepturilor – şi cu ele s-or răpezit buluc în curtea şcolii, cu „Demisia!” pe buze. Cam asta-i chestiunea pe scurt: hop-ţop, grevă!

Ajunşi acolo, s-or încolonat dumnealor frumos la careu şi or scris DIN TRUPURILE LOR, nu alta, adică înlănţuiţi, strânşi deolaltă, numele directorului mult stimat şi lovit de-o mult prea crudă soartă. Nu prea se vedea neapărat cum că aia scrie exact (minutu’ 04:30), de acolo, de pe ceva coş de baschet de unde filma cineva, da’ presupuneam noi care-i ideea, că n-or fi scris înjurături, aşa, mânaţi de spirit civic. Prima dată am gândit eu că s-or fi luat după ceva reclamă de la Coca-Cola mai veche. Da’ nu era aşa. Cine învăţase copiii să scrie cu corpuri lucruri pe terenul şcoalei?! Păi, profesorii, dragii de ei, în urmă cu ceva timp, când serbau uniţi împlinirea a 60 de ani de la înfiinţare. Ei, ei, cum muşcă ei mâna care-o luat florile pentru notele de la lucrare…

Desigur că toată chirăiala care era de-un penibil – ce un penibil? DOUĂ penibiluri! – a fost transmisă „în viaţă”, da’ înregistrat, de către postul de televiziune online numit generic (io-am pus link din spirit deontologic, da’ ferească-vă Dumnejeg să daţi click, fără supărare, Arny) Zalău TV – care vă daţi şi voi seama de unde emite – un post făcut de oameni pentru oameni (aceiaşi de care-i făcut), organ de presă iniţiat de amicul mai sus menţionat, care-i tarbostes peste Hercules Gym (unde merge lumea să tragă de fiare şi de timp), musculos profesionist şi mogul mass-media, cu ocazii şi de sărbători..

Între nişte filme pe variate teme, dintre care menţionăm Culturism Seniori Zonale 2007, Culturism Etapa Zona Juniori, Bodybuilding sau Violenţa în familie, putem găsi pelicula audio-video care documentează evenimentul, astfel încât „să-l vadă toată lumea”, că aşa scrie acolo. Păi, să-l vadă, dară că să-l vadă, cum să nu se uite?

[googlevideo]-6992450846769045178&hl=en[/googlevideo]

Pentru detalii cu privire la acest subiect am discutat şi cu corespondentul Jeg la faţa locului, o sursă anonimă autorizată şi elev în timpul liber, care ne-a oferit informaţiile incomplete necesare contextului prostelii izbucnite, că fix ce s-a întâmplat la faţa locului putem să ne imaginăm şi singuri, nu ne tre’ acuma musai detalii concrete. Nici nu trebuie măcar să fabulăm pe marginea subiectului, deoarece imaginile sunt grăitoare.

O ciurdă impresionantă de elevi stăteau în curte şi behăiau a protest organizat. Mai îi pufnea râsu’, mai nu ştiau ce strigă ăl’ de lângă, mai făceau cu mâna la cameră, da’ bine intenţionaţi ei, în principiu, deoarece auziseră vorbă prin cancelarie că directorul a fost substituit în urma unui concurs fraudulos.

Flash-back, casetuţă, ca la ziar…

Îmi amintesc cu drag de clipele de mult trecute, când, la celălalt liceu, se iscase (incidental de pe Jeg, pardon) un similar scandal, în sensu’ că toţi erau viteji (deşi nu ieşiseră prin curţi) – pentru ca fiecare să-şi poată spune of-ul lui, care-l durea de atâta amar vreme, dar care se vindeca spontan în urma unei trataţii rapide cu scosu’ la tablă.

Revenind…

În acest sens, la liceul cu noul scandal, unde s-a lăsat cu spray paralizant pe holuri dat de la diverşi glumeţi – că doar se merge cu stropitu’, nu? – umblat cu zbierete după noua directoare, urale cum trecea mai-nou-fostu’ director şi alte icneli şi opinteli… abia aştept să văd câţi din cei sute de elevi ieşiţi în grădină sau cei peste 50% de contributori a ceea ce pare un manifest cu strângeri de semnături, dom’le, că ei ştiu legea, or mai fi de găsit, când vine vremea cu lucrările de control şi ascultatu’ „aleatoriu” din toată materia ori cu „Mna, care ziceaţi că nu vă convine ce?”.

Stau cu înfigurare şi-mi rod unghiuţele să văd câţi mai susţin că le convine recuperatu’ de sâmbătă, pentru orele de la care au plecat mânaţi cu suflet de gherilă sau câţi mai „hackuiesc” site-urile pe care-au apărut înregistrările cu meclele lor pe coridoarele şcolii, huiduind profesori, tot într-o hăhăială, distrugând planşe să-şi facă pancardele revoluţionare, câţi mai exprimă coerent cerinţele şi doleanţele, revendicările… şi mai important – pe câţi îi mai lasă părinţii să se burzuluiască pe la şcoală, când mămica merge la coafor cu profa Cutare şi tătucu-i din sat cu profu’ Nu-ştiu-cine ş.a.m.d.

***

Dacă tot am venit în cămine, mă, nerecunoscătorilor, să public, că acasă nu merge netu’ – şi eventual să-mi iau şi unu’-două filme, a doua parte a articolului va fi în altă notă, fiindcă-s convins că se vor găsi dihanii ce vor tăbărî iară pe Jeg să „contribuie” dânsele activ cu păreri şi opinii, da’ dacă se-nhamă că citească mai departe, se pierd până să ajungă la comentarii. [Dacă insistaţi să daţi pe afară cu determinare, că simţiţi că aveţi ceva de spus şi mIRC-ul nu vă mai ascultă, aflaţi că efectuând click, aveţi forum şi AICI, în Elveţia…]

***

Azi mi-a venit mie singur, fără să vorbesc cu Păstaie sau să fie a ei, ideea să inventez periuţa de dinţi intermediară. (Că am mai avut noi ieşiri creative, cu diverse patente Jeg.) Dintr-o singură cauză universală am avut eu, din mintea mea autonomă, fără nici o contribuţie a Păstăii, revelaţia în care vă veţi regăsi negreşit, anume că de fiecare dată când o schimb mă dor gingiile. Adică dacă o folosesc, desigur. Pe periuţă o schimb, nu pe Păstaie. Când o schimb pe Păstaie mă doare capu’, motiv pentru care o şi schimb prin metoda binecunoscută a „ea se cuplează cu altcineva”.

Deci reţineţi că dimineaţa au! ţesutul muscular ce înveleşte rădăcina şi o parte din corpul dinţilor şi că asta mi se întâmplă mie, nu Păstăii, care mi-ar fi expus toată inovaţia asta pe messenger. De aceea, voi înregistra conceptul de periuţă puţin rodată, dar nu prea mult, care să fie utilizată pe o perioadă determinată pentru a face trecerea de la o periuţă veche la una nouă. Şi pentru că aşa sunt toate lucrurile de calitate, va fi slăbită manual, prin utilizare de către specialişti.

Bun, şi ce urăsc eu: cuvinte cu litere dublate.

Azi a fost din nou o zi de sărbătoare în casa mea, ca şi în data sfântă când am reuşit să dorm din nou pe-o parte, la o două săptămâni după operaţia la coi. Pentru că azi am făcut primul duş fără pungă înfăşurată pe picior, de când am venit de la Bucureşti.

Da, da, azi am stat gol puşcă-n vană, pe ambele picioare, adică nu cu unul cocoţat pe săpunieră şi spălându-mă-ntre degete în chiuvetă la final.

Azi am reuşit să-mi umezesc toate părţile corpului deodată.

Azi m-am putut crăci, pentru că ok nu intrăm în detalii.

În a doua bucată a zilei a fost o altă sărbătoare decât prima (am fost festiv ca un carnaval), pentru că am mers şi cu trotineta, pentru prima dată în ultimele aproape două luni.

Şi alte chestii bizare ce s-au mai întâmplat prin casă sunt că mi-am spălat o pereche de adidaşi. O să vă las câteva momenţele să rumegaţi bine informaţia şi să încercaţi să asociaţi şi în cel mai mic mod igiena cu orice până şi tangenţial legat de mine…

Şi am pus papucii sub birou. De atunci într-atâta am călcat pe ei şi i-am tosonit în picioare – da’ pe dinafară, nu cum sunt concepuţi, că-s mai murdari deja decât erau înainte şi tre’ să-i spăl iară fără să-i fi purtat măcar. Aţi revenit sper la imaginea mea cu care eraţi obişnuiţi.

Şi taică-miu are un telefon Nokia, care are pus ca ringtone (şi el desigur că nu ştie să-l schimbe) un râs din ăla specific de bebeluş. „Chi-hi-hihi. Chi-hihihihihi!” Chiţăială din aia, ce se vrea drăgălaşă, de se-nduioşează lumea când aude. Există totuşi o singură ipostază în care nu-i cea mai potrivită sonerie. O situaţie în care, de fapt, să sune telefonul în general nu-i chiar cea mai inspirată întâmplare:

de exemplu, când sfinţeşte preotu’ masa, la înmormântare…

Pentru că acolo era taică-miu, între cinci popi, adică la o înmormântare de 5 stele, când s-a gândit cineva să-l sune. Probabil maică-mea, să-ntrebe dacă o vorbit cu mine, ce-am mâncat, Dacian era?, da’ de ce nu răspund copiii ăştia?, o încălzit ciorba?

***
Apropo de Moafle…

Eu: Ştii ce mă enervează pe mine?
Dacian: Ce?
Eu: Cuvintele cu litere dublate…
Dacian: Ass?
Eu: Mai lungi.
Dacian: (după un moment de gândire): Asshole?!

***

Lymba Romn v.0.1. BETA!

Cristi: ai vreun program cu care poti scrie in romana?
Eu: Da.
Eu: E un soft rarisim.
Eu: Îi zice Windows.
Eu: Şi se găseşte exclusivist pe toate gardurile, cu un număr atârnat de el.
Cristi: ma refer ca tu scrii toate randurile cu litara mare si folosesti “sh” “tz”…..
Eu: Ah, da, da, da…
Eu: Acum ştiu ce zici.
Eu: Este un alt soft, la fel de obscur.
Eu: Se cheamă gramatică.
Cristi: looool
Eu: Este întrebuinţată prin apăsarea tastelor şift la început de propoziţii şi . sau ? sau ! ş.a. la sfârşitul lor.
Eu: Îi free-ware.

Şi am găsit un nou emoticoncert pe youtube, făcut chiar de domnul citat mai sus…

El, emoticoncertul, se desfăşoară pe melodia “Este corazon”, promovează ceva site de fani Rebelde şi conţine… nu mai puţin de DOUĂ emoticonuri.

Cristi m-a contactat înainte să-l scoată (pentru public, zic) şi m-a întrebat detalii despre manufactura unei asemenea producţii, iar eu, incompetent, am omis să-i zic care-i faza cu emoticon din emoticoncert, printre care şi că că asta tre’ să conţină.

În rest, are câteva mici greşeluţe, cum că rămâne-n urmă cu versurile şi i se mai aud sunetele Y! de la Planeta Moldova pe fundal, mai îi intră câte-o fereastră peste… da’ iată-l aici, să îl apreciaţi chiar voi. Mândreţe…

[youtube]66nHwy5coCI[/youtube]

***

cocioabadigi

[mulţam Tommy]

butoaneclujblogfest

18 comentarii

zi si tu ceva
 1. Aprilie 4, 2007 la 02:37
  link permanent
  Alienatu zice ca:

  Asa. Deci zici niste chestii care n-au absolut nici o legatura intre ele. Dar nici nu trebuie, pentru ca ii fain si asa. Ideea cu tabloidu ii faina. Oricum pare cam gol blogu’. Niste reclame de marire de sani ar pica numai bine. Elevii, ce sa faca, protesteaza si ei. Poate n-au destul de invatat si au prea mult timp liber. Sau poate au un motiv real caz in care imi cer scuze pentru afirmatia de mai sus. Inventia pe care vrei s-o brevetezi ar fi utila dar total neigienica. Si esti de-a dreptul diabolic. Puteai sa ii zici lui Cristi cum faci sa scrii ăâîşţ.

 2. Aprilie 4, 2007 la 04:00
  link permanent
  Darius zice ca:

  Da, am ajuns şi eu de mult la decizia de a face un tutorial de emoticoncert, cu toate greşelile care ştiu deja că se fac şi unul pentru instalat diacritice, că am ocservat cu surpindere plăcută că îs câţiva care chiar vor să adopte… Desigur n-o să reziste vreo 2 săptămâni, se obşnuiească cu stilul, să le intre-n mânuri.

  C să mai zik k ar arăta ciudat diacritice da tăt fără crati-me corekte şi semne de punktuaţie scris…

 3. Aprilie 4, 2007 la 10:14
  link permanent
  Debris zice ca:

  Am savurat de la început până la sfârşit tot ce ai scris, abţinându-mă să nu râd (sunt la muncă, şi se presupune că îmi fac treaba nu stau pe net :D), dar când am văzut poza cu DigiTv, nu m-am mai putut abţine. Super tare! Vreau mai multe chestii de astea vizual-amuzante la tine pe blog… poate o secţiune specială… Oricum, felicitări, m-ai bine dispus… Ţine-o tot aşa!

 4. Aprilie 4, 2007 la 10:15
  link permanent
  Criss zice ca:

  is multe… odata e cam varza site-ul asta… oricine stie sa ia de pe net un WP si sa ia un tmp apoi sa-l editeze putin si apoi sa se laude cu site-ul lui + de asta te mai crezi si “smeker”… de ce? ca tatato si mata lucreaza pentru stanca si sa lafaie in bani?!… inainte erai mai ok… dar acu se pare ca a dat alcoolul in tine… fara suparare… si un mic secret… ca sa nu fie obositor site-ul, si usor de navigat e mai bine sa-l faci pe un fundal negru… sau textul sa fie negru daca lasi fundalul asta nu gri… cam atat papa! suck!cess!!!

 5. Aprilie 4, 2007 la 10:17
  link permanent
  pop zice ca:

  Eu sunt de acord cu Criss!

 6. Aprilie 4, 2007 la 10:37
  link permanent
  Criss zice ca:

  apropo daca vrei un site misto pentru un adevarat smeker cauta-ma pe strada GROaZãi nr.|.

  P.S. “pop” si eu sunt de acord cu tine 😛 🙂

 7. Aprilie 4, 2007 la 11:14
  link permanent
  mea zice ca:

  Elevii aia sint de fapt niste coinstiinciosi. Si-au dat seama ca au prea putine “ore” din care sa invete ceva util si au mai inventat una: “ora de greva”. Faina ora, ca-i fara prof’, si nu tre sa-nveti nimnica (totul e primar deci la-ndemina), iti dai numai note max., ca esti absent ca esti prezent tot aia e (la asta nu cred ca s-au gindit), si iti creste si media – tuluai ce note faine o sa aiba in dosarul pt. faculta (nu ca ar avea nevoie…..de facultate).
  Periuta de dinti intermediara????….Darius, Darius, copil inoventiv! Da’ adevaru-i ca periuta noua AUUU!
  CRISTIIIII! Acum te cunoastem toti. Iti lipsea asta?

 8. Aprilie 4, 2007 la 11:19
  link permanent
  mea zice ca:

  A! Si eu am ringtone cu ras frumos de copilas, la telefon. Si i-am lasat mamei telefonul asta vreo 3 zile sa pot comunica cu ea de acolo de unde m-am dus. Si n-am reusit. Ca ea…”nu stia cine rade!”.

 9. Aprilie 4, 2007 la 11:25
  link permanent
  Darius zice ca:

  Criss ăsta de mai sus o propus o afacere foarte subtil. 🙂 Da’ mersi, nu.

  Apropo, sper că reuşeşti să pătrunzi ironiile de p-acilea, inclusiv cu “website contemporan de societate”. Apăi, în rest, dacă ai sus o adresă ureletică, gata, ai site, că-i pe WP, că-i pe home.ro sau pe tripod, îi site, punct, n-ai ce-i face. Amu’ că-i bun, că nu-i, că-ţi place, că nu-ţi place – fiecare cu opinia lui mai mult sau mai puţin greşită.

  Cât despre sfaturi – mulţam. Ideea tu textul negru mi-a mai zis-o cineva. Da’ cu fundalu’ negru nu (asta-n special nu-mi place mie, că e mai obositor ca şi contrast). Am testat în schimb cu textu’, da’ nu merge. De obicei scriu mult – unii nu-s mulţumiţi, da’ ăsta-i site-ul, n-ai ce-i zâce – iar negru pe alb e mai stresant la “cursă lungă”. Doi oameni şi jumătate (şi încă unul – consultanţă) care se ştiu BINE (când “bine” e la nivel de art-director) au lucrat la site-ul ăsta şi alţi doi oameni şi jumătate care se ştiu TOT BINE la programare au făcut partea cealaltă. Am încredere-n ei, da’ când mă părăsesc, tu eşti următoru’ membru al echipei, promit… (Ah şi… alte câteva zeci de oameni scriu corect p-acilea, fă şi tu un efort).

  Şi nu în ultimul rând, taică-miu şi maică-mea (atenţie, cratime!) nu lucrează pentru Stanca.

  @ Mea: Tu-mi datoreşti cheşti, să poftescă!

 10. Aprilie 4, 2007 la 12:52
  link permanent
  hipzip2002 zice ca:

  beton emoticoncertul 🙂 mai trebuie doar sa ii explice cineva cum sa faca copy/paste fara mouse… si (vorba lu darius) sa mai puna si ceva emoticons… si ii acolo 🙂

  fitzi cumintzi…

 11. Aprilie 4, 2007 la 13:30
  link permanent
  Gramo zice ca:

  Vezi ca te-am tag-uit! 🙂

 12. Aprilie 4, 2007 la 14:12
  link permanent
  Darius zice ca:

  Mă voi îndeletnici, imediat ce-mi permite timpul…

  Hăhăhă.

 13. Aprilie 4, 2007 la 16:39
  link permanent
  Catalin zice ca:

  :))
  Cred ca emoticoncertul lui Criss e o gluma pe care am savurat-o prea bine.
  Ideea cu Ctrl+c si cu Ctrl+v e foarte buna si e tare simplu si usor de aplicat.

 14. Aprilie 4, 2007 la 18:01
  link permanent
  Darius zice ca:

  Pci, de făcut tăt cu C şi V le-am făcut şi dumneamea, da’ sărăcuţu’ Cristi atâta o priceput. Şi din nefericire nu glumea. Ăsta i-i emoticoncertu’. Dragul de el. 🙂

 15. Aprilie 4, 2007 la 18:56
  link permanent
  andreea zice ca:

  cu ctrl c/ctrl v nu mergea mai bine tentativa aia de emoticoncert?>

 16. Aprilie 4, 2007 la 21:37
  link permanent
  Darius zice ca:

  Merea, da’ nu tre’iau făcute tăte greşite, dacă aşa o-nceput? 🙂

 17. Aprilie 5, 2007 la 20:36
  link permanent
  mata pa jam zice ca:

  esti de kkt ! nu mai zic nimica ! ajunge

 18. Februarie 24, 2013 la 01:07
  link permanent

  Woah! I’m really loving the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance” between usability and visual appearance. I must say you have done a amazing job with this. Also, the blog loads extremely fast for me on Safari. Superb Blog!

un trackback

 1. de la Vine rea mare… pe Aprilie 6, 2007 la 19:47

  […] vedeţi. Cum bine ştiţi, în urmă cu vreo trei articole, am scris eu acilea, pe site-ul de vă aflaţi pe el în timp ce citiţi, un (ce, dacă era acum trei articole?) […]

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)