Darius Hero

Iar acum, nițică scârbă de sezon…

I

În trecutul recent m-au podidit diverse constatări despre însumi, relativ edificatoare cu privire la persoana mea simplistă. Spun că m-au podidit, deoarece în mare parte eu n-am făcut nimic, în afară să mă scârm cu determinare în buric, în timp ce alții, de obicei exteriori mie, s-au apropiat și mi le-au adus la cunoștință pe ele, constatările, eu acceptându-le necondiționat, din lipsă de ambiție să concep altele mai favorabile.

Astfel, din lista strânsă, marea majoritate a lucrurilor ce mă caracterizează s-au dovedit a fi un picuț cam de căcat. Dacă sunteți profund nemulțumiți sau dezamăgiți de mine, vă propun să alegeți din propriile voastre laude, utile ar fi cele mai exagerate, pe care mai apoi să le adaptați la mine. Vor fi la fel de închipuite, dar dacă pe voi vă consolează… de ce nu? Am luat constatările și le-am transpus în niște concluzii și decizii potrivite mie.

 • Nu știu să dansez, deci nici nu încerc să mă prefac.
 • În pat, cel mai bine mi-a ieșit dormitul, așadar nu năzuiesc spre a-mi depăși atribuțiile; la fel și cu alte locuri; sexul, în principiu, nu-și are unul propriu lui, în consecință eu nu sunt prea bun la el.
 • Nu reușesc să termin o carte. Așa că aleg să nu mai încep vreuna; jignesc autorul, e ca și cum ai lăsa jumătate din masă nemâncată, la cineva în vizită.
 • Am remarcat că, de câte ori ies în oraș, vin înapoi. Nu-mi amintesc vreo ocazie recentă cu care să nu fi revenit, deci mă gândesc serios să nu mai plec.
 • La fel și cu spălatul: se pare că tot timpul mă murdăresc înapoi… hmm.
 • * Ulterioară: O amică dragă mi-a spus căci arăt rău. Și că nu tre’ să mă rad, tung sau pensez între sprâncene, căci arăt rău sufletește, fiindcă sunt trist. Și mi-am dat seama căci da, căci singurel și astfel precum sunt – este drept, dar nesimțita a plecat până m-am dezmeticit și nu mi-a dat detalii…

Bine că le-am lămurit și pe astea.

Am tot citit “pe Internet”, despre cum Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării l-a contactat pe bloggerul VisUrât, ca să-l audieze probabil cu privire la remarcile lui prezumtiv xenofobe, într-unul dintre articolele sale. VisUrât care a justificat ulterior, pe site-ul cu același nume din .ro, că practic el, ca persoană, nu există, de fapt, în viața reală, ci doar virtual, declinându-și identitatea solicitată. Eu zic să fie judecat deocamdată în Second Life. Oricum, nu mi se pare o măreață deturnare de situație, din perspectiva acelora dintre noi care știm că-l cheamă Sebastian Bargău. Doar că omul și-a anulat practic blogul. Rămâne un anonimeni online și nimic mai mult, fiindcă refuză să-și asume cele scrise, dizolvându-și astfel și dreptul la a-i fi ascultată opinia în alte cazuri, anume doar cele care-i convin. O simplă deducție logică, din contextul în care el nu-și ia răspunderea față de tot ce exprimă.

Faptul că are păreri ofensive față de etniile romă, respectiv maghiară, este și el o evidență care rezultă ușor din mai multe etape ale activității sale de blogăr. Prin prisma legală, este pasibil de-o culpabilizare, iar acțiunea CNCD este perfect validă. Pe de altă parte, eu sunt într-atât de libertin încât să nu am nimic cu maghiarii, ungurii sau cineva în special, precum nu am nimic nici cu cei care AU ceva cu aceștia, cum și dacă aș fi unul dintre ei, m-ar cam durea profund în cur, dacă cineva are ceva sentimente irosite legate de mine, “în general”, pentru că asta se face, o generalizare. Eu, ca român, n-am nimic cu un ne-român. N-am nimic cu un român care are ceva cu alt român sau ne-român. Poate să aibă până cade jos. Dacă aș fi ne-român, nu m-ar prea interesa ce au românii cu mine sau alții ne-români ca mine, fie diferiți.

VisUrât nu cunoaște un maghiar. VisUrât nu cunoște un țigan. Dacă a cunoscut vreodată unul, bănuiesc că s-au împrietenit, deci remarc un paradox: să ai ceva cu cineva pe care nu cunoști sau să cunoști pe cineva, dar să ai probleme cu alții străini ție, doar asemeni celor ce-i știi, aceștia fiind scuzați.

Final

Din câte am priceput din talmeș-balmeșul de pe unele bloguri care au reacționat – căci ce să pățești în fața monitorului, sub pseudonim, doar n-o te scuipe tastatura înapoi – se pare că i se îngrădește dreptul la libera exprimare, într-o țară liberă, aceeași țară în care respectivul, VisUrât, se pare că a fost jefuit, bătut și, nu în ultimul rând, violat – parol, așa scrie la jurnal online – de către un cetățean de etnie romă, un țigan-persoană cu apucături rele sau o cioară. Deși unele surse susțin toate trei ipotezele, ceva, totuși, e sigur: în speță violul cu pricina îi cam garantează articolul 30 din Constituție, acum faultat mârșav de către CNCD. Să mor io, citiți acolo la Guvidul de Cța, căci scrie cu subiect și predicat că VisUrât a fost violat de un țigan și că măcar acum are dreptul să grăiască liber.

Personal oscilez nehotărât între (A) a fi violat de către oricine, preferabil de altă etnie, doar pentru a avea asigurat dreptul la libera exprimare sau, pe de altă parte, (B) a nu fi violat, cum a fost VisUrât și a mă abține de la remarci tembele, cum nu s-a abținut VisUrât.

Un lucru e cert: ulterior, mai mulți au ridicat propunerea unei – da, ați ghicit – “vânători de țigani”.

– Băi, ești prost?!
– “Vânătoare de țigani”, vă spun, așa scrie…

Vă dau și linku’, da’ cre’că sunt puncte de înscriere în toate marile orașe ale țării și n-ar merita popularizat dobitocul.

Grupa1408Ajutatoare

Da’ priviți la cretinul ăstalalt, luați aminte – zice la despre el căci “căsătorit, creștin-ortodox, practicant, laureat al Ordinului Ziariștilor”, bă, da’ om cu famelie, credincios și pios, cu citate din Beblie pe blog, nu alta, are și poză din aia, cu el făcând poză, vă dați seama, talent:

BogdanStanciuOcupatieCretin

Bravooo! Se anunță o excelentă ocazie pentru o altă întâlnire de succes a blogărilor. Având în vedere tema atractivă, sugerez și eu invitarea lui Băsescu, fiind poate prima oportunitate să se chiar prezinte entuziasmat.

Replica “momentului”

BlogReview – revista blogosferei (Gramo au zbârcit-o, sărăcuții, și ei, într-o similară formulare, da’-s convins că nu neapărat admirativi): “[VisUrât] este primul blogger roman contactat de Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii din cauza unui articol si a unor comentarii aparute pe blogul sau personal“.

Ce pot pentru ca să zic?! Stimă lui! LA MAI MARE! O pedofilie, ceva?

Ce mă fascinează pe mine e că diferența nu se face aici pe etnii. Ci pe rase. Unii sunt oameni, fie ei români, unguri sau țigani, iar alții sunt animale. Și nu mă refer la acea clasificare biologică, ci la acele bestii imposibil de imaginat, vizionate mai sus, ce acum pot fi lecturate pe Internet. Iar acestea din urmă fie instigă, cum ați remarcat, precum liderii pentru o haită firească (deci sper să fie cu toții bine analizați și încarcerați), fie sunt parte dintr-o haită, caz în care este de așteptat ca, odată puși în fața unei răspunderi, să-și explice reacțiile prin diverse sensuri figurate din dicționar, cu lașitatea caracteristică.

58 comentarii

 • Darius, dragule, ar trebui sa iti pui in valoare calitatile! Priveste de acum inainte partea plina a paharului. Nu trebuie sa uitam ca esti un simpatic si un jucaus si ca semeni cu Pamfil. Asta o sa faca pe toata lumea sa uite micile tale minusuri. 😛

 • Eu nu inteleg ce au oamenii cu tiganii. Sunt si aia la fel ca noi, unii isterici, altii ba. Eu am vecini tigani si sunt mult mai ok decat vecinii mei romani, care, apropo, se spala o data pe luna, sambata. Nu am constatat daca e luna plina ori ba, dar am constatat ca taman atunci s-a dus dracu apa. Dar in fine, cine sunt eu sa-i iau omului libertatea de exprimare?

 • imi place exprimarea Oanei: “ce-au OAMENII cu tiganii?” 🙂 Imi aminteste ca la tara inca se spune “un om si-un tigan” sau “un om si o femeie”.

 • cind ai scris articolul asta erai intr-o mare criza de idealism. ceea ce e bine. cind a scris visurit articolul sau era tot intr-o mare criza de idealism. ceea ce e bine.
  doar consiliul de facut oarece la discriminare ar trebui sa fie idealist nonstop si nu e…
  discutiile pe aceste teme nu suporta nuante, doar pozitionari de o parte sau de alta a baricadei… ceea ce e rau.

 • Io cre’că VisUrât era-ntr-o mare criză renală, DAR… eu azi am făcut caca, iar ieri am făcut caca, în principiu am făcut caca de trei ori săptămâna asta, ceea ce e potrivit. Iar caca nu înseamnă fecale, e o metaforă peiorativă, vă dau paste din DEX, dacă-i necesar.

 • original mod de a agata
  te tot plangi de cateva posturi incoace periodic ca nu esti bun la pat, mizand pe curiozitaea femeiasca: “Ia stai ma, sa vad, chiar asa o fi?” si daca nu merge cu curiozitatea, cate o maica tereza asa mai batraioara, trecuta prin viata, satula de barbati nemernici si fustangii isi zice: “asta-i de mine, n-are experienta, nu e bun la secs, deci nu ma insala si daca nici asa, merge cu alea tinerele, la fel ca tine… “ma f.t cu el, ca nici el nu le are, asa macar nu ma fac de ras ca nu stiu sa dau din fund si stau doar ca sacu’ de cartofi”
  atatea perspective…
  brava!

 • Ce rasuflata…si credeam ca eu sunt penibil in replici…macar eu injur, stiu o treaba. Prefer sa fiu penibil prin asta decat prin faze de genul “de cate ori ai ramas repetent la gradinita”. In fine crezi ce vrei, voi striga in continuare MOARTE CIORILOR!

 • Ioi asta Stanciu are in header o poza cu mine (:-D) de pe net, care nu e gratuita. Intre altele, imi place ca in sfarsit parerea ta s-o potrivit cu anumite vorbe mestesugit imbinate de mine in comnetarii la Gramosi, ceea ce ma face sa cred ca este totusi un pas inainte pentru ca pe viitor sa bei si tu bere de la mine, nu doar eu sa mananc din macarea ta.

 • Grupa 1408, in treacat fie spus, nu a citit povestea lui Andersen in care cioara salveaza copii. Sau era cioara impusca familia copiilor? Sau cioara manca din starv? Am uitat. Oricum, pariu ca n-a citit.

 • Grupuţul, bietu’, o fost obligat de copil să se uite la Hitchcock şi are o mică fobie. Da’ el nu prea se ştie cu cuvintele, nu cred că e în totalitate conştient de subiect, ţucu-l, mâncu-l. Îi mai dăm o bombonică şi, cât suge, tace. De regulă, suge.

 • Un dobitoc s-a trezit ca vrea sa iasa din anonimat, iar voi, toti la un loc, in frunte cu CNCD (organism probabil sesizat de cineva), l-ati ajutat sa devina vedeta. Ce nasol e sa afle lumea cum te cheama si sa raspunzi pentru porcariile debitate…

 • http://nimicoriginal.wordpress.com/2007/11/20/in-loc-de-manifest/ -> se întâmplă şi pe la case mai mari. dar asta nu-l scuză cu nimic pe visurât, care, în mod evident, mai departe de profunzimea celebrului “american history x” n-a reuşit s-ajungă. nah, da’ ce să-i faci? un răspuns ar putea fi: “să-l CNCD-eşti”. un altul, intuit de ciutacu: “lasă-l, mă, în plata lui de dobitoc”. Eu optez pentru amândouă…că se poate.

 • Păi, aia subliniam şi eu, printre altele. Lu’ Visurâtu’ nu-i place, dacă mere la căpşuni sau prin Italia şi să se uite lumea la el că-i mic şi negru şi cu RO în bolentin. Da’ aici el e mai vestic decât alţii. Ei, comedie!

 • @Darius
  ai dreptate. apropo, acel cretin conduce asoc. altermedia si pro vita bucuresti. pe site-ul altermedia gasesti articole nationaliste.

  nu pot sa inteleg de ce blogreview.romblog.ro (un proiect initiat de mine) recomanda un blogger rasist. acest blog este editat de trustul de presa austriac inform media. in prezent, blogreview.romblog.ro – revista blogosferei nu este online.

  chiar daca esti blogger, asta nu inseamna ca esti scutit de respectarea legilor romanesti.

 • Da, am zis să exclud organizaţiile, că pesemne, săracele, n-au nici o vină. Totuşi, poate-i anunţă cineva ce poamă poartă.

  Cât despre BlogReview, îmi pare rău că a ajuns aşa. Firesc să menţioneze subiectul, doar e despre bloguri, da’ tare-mi aducea că îi nota lu’ VisUrât un nou succes: l-a contactat CNCD-ul. Super! Şi noi vrem.

 • tocmai am vb cu Alexandru Seres, red sef la inform media.

  uite emailul primit de la Seres:

  “Nu e nicio problema cu romblog – a fost o chestie tehnica dar s-a rezolvat. Deci nicio legatura cu cele postate pe blogreview. De asemenea nu am niciun comentariu de facut privind visurat – e o recomandare a celui care realizeaza blogreview iar Inform Media respecta libertatea de opinie (nu ti-ai dat seama de asta cand faceai tu blogreview?)”.

 • autorul blogreview recomanda un blooger rasist care instiga la ura
  nu cred ca austriecii si ungurii din trust sunt de acord cu “opinile” acestui jurnalist frustrat si rasist – visurat.

  in acest caz, presa nu trebuie sa incurajeze extremistii
  nu are nicio legatura cu libertatea de opinie
  democratie nu inseamna anarhie

 • Recomandarea in fine, e recomandare (Laurentiu, parca, daca am retinut bine, este indubitabil fan Visurat dupa cum poate constata oricine care a urmarit romblogul cat de cat. Faina insa mi s-a parut asta : “Blogosfera a explodat inca de la orele diminetii dand dovada de solidaritate fata de bloggerul momentului. Cel mai bine ar fi sa-l urmarim sa vedem ce va iesi din toata povestea asta.” LOOLL. (Apropo poana la ora asta nu mi-au aprobat comentariul dragalas ce l-am lasatacolo).
  Banuiesc ca si discutiile noastre se incadreaza la categoria “explozii e sustinere cu srapnel in cur”. Am zis cur. Ma scuzi, Darius.

 • Aia am vrut s-o semnalez şi eu cu: ce putem face e să aşteptăm şi să nu facem nimic. 😀 Da’ articolul BlogReview e doldora de perle. Am lăsat şi la alţii. 😀

 • @darius,
  important e ca acum exista totusi o dezbatere cu privire la limbajul folosit pe blog, la responsabilitatea blogarului fata de continutul siteului sau. si ca multi oameni care nu sunt de acord cu rasismul, au acceptat ca el exista in blogosfera. e nevoie uneori ca cineva (tu, spre exemplu :)) sa reproduca insemnari de genul celei emise de grupa 1408. e un soc necesar.

  by the way, o intrebare pentru grupa:

  de ce oare esti asa de suparat? de unde atat ura?

 • da, nu eram important pentru ca nu ma consider important si nici nu vreau pentru ca atunci as fi bagat prea mult in seama ceea ce nu convine dorintelor mele mai mult sau mai putin importante si legale. stiu unde erai, eu eram la cusut sau pus chietza cum se zice si peste tot in general datorita faptului ca am multe abilitati….in orice domeniu. in legatura cu defectele tale….cred ca nu are rost sa mai adaug si eu unul la lunga lista, din simplul motiv ca nu ar avea rost. totusi, o repet, ai un talent in a vb si a scrie rar intalnit, si dupa cum binestim, toate geniile lumii au fost nebuni, nu ca tu ai fi neaparat un geniu , ci doar nebun in sensul bun…cred. in ceea ce priveste “tiganiada” pai ce sa zic? nu-mi place efectul care il are asupra romanilor deoarece restul lumii asociaza etnia roma cu noi romanii. nu e corect. sunt romi buni , sunt si romani rai si asa e in toate natiile. daca am decide sa exterminam fiecare natie judecand dupa faptele unui singur om din natia respectiva ar incepe al 3-lea razboi mondial. pedepsit cel ce a gresit si atat. cristo out.

 • Io pot fi asociat cu un rom, nu mă prea afectează. Poa’ să zică lumea că-s orice naţie, să mă confunde cu orice, mă doare-n şpiţ. 🙂

 • Of maica, ca bine le zici tu. Sa-ti dea Domnul sanatate si femei.
  Uitandu-ma la screenshotul de la Grupa 1408, vazui in primul rand ca nu folosesti AdBlocker si in al doilea rand ca sunt anunturi google pe pagina aia.
  Deci intreb eu: rasismul e gigea cu TOS-ul de la adsense? (spoiler: nu)
  G.

 • @ underhill. Pt ca de-a lungul timpului am avut f multe pb de impartit cu etnia. Atat de multe incat ii urasc de moarte, asa ca poate ce a zis Darius cu sechelele e un pic adevarat. Am fost amenintat, am fost furat, am fost palmuit, scuipat si multe astfel de lucruri. Toate mi s-au intamplat ziua in centrul orasului si nimeni nu a facut nimic, nici macar politia. Si familia mea a avut pb, taxe de protectie, urmariri etc. Nu exagerez si nici nu glumesc. Asa imi justific ura nemarginita pt acesti indivizi si dorinta mea de a-i vedea morti. Mentionez ca toate astea le-am patit cu TIGANI nu cu romani desi sunt constient ca sunt f multi romani care fura si dau in cap. Asa ca Darius oi fi eu dobitoc in viziunea ta si a multor altora care citesc ce am scris insa ura asta e intemeiata si am toate motivele sa am o reactie. A fost una atat de violenta pt ca dupa cum se numeste si articolul s-a umplut paharul, m-am abtinut sa scriu despre asta pina acum insa am explodat pur si simplu. Am dat explicatii aici nu ca un mod de a ma scuza pt ce am scris ca nu ma scuz si nici nu-mi pare rau de instigarea la violenta care am facut-o si ii voi uri pe tigani pina la moarte, insa nu am vrut sa ma creada lumea nebun, sa inteleaga de unde aceasta ura si de ce.

 • Este prima dată când te exprimi ARTICULAT, oricum – fără să aduci argumente, după o reacţie caracterisitică acelor INDIVIZI a căror victimă ai fost.

  Eşti dezaxat, nu este întemeiat sub nici o formă să urăşti o etnie, faptul că tu ai avut ciocniri cu anumiţi membri ai unei comunităţi şi nu te-au ajutat membri ai comunităţii tale nu e vina unui AL TREILEA grup de oameni.

  Şi, în definitiv, nu-ţi poate umple paharul întâmplarea ALTUIA, în special când aceea este o aberaţie xenofobă, tot povestită la a cine ştie câta mână.

 • Pai tu la 11 noaptea dupa 2 sticle de vin ai mai putea sa te exprimi coerent si articulat? Toti tiganii imi provoaca o stare de scarba si de neliniste. Nu cred ca sunt dezaxat, mai toti oamenii tind sa generalizeze asa cum o fac si eu, daca cineva dintr-o anumita clasa sociala, etnie, minoritate religioasa etc. ii deranjeaza o sa se exprime ca nu sufera colectivul nu ca nu sufera persoana X din etnia Y. De ex daca pe tine te scarbeste cersetorul de la coltul strazii si mai te si injura ca i-ai dat doar o mie de lei si nu 10 mii (ca sunt si d-astia, iti mai arunca si cu banii in fata) nu cred ca te vei exprima vreodata de genul: “m-am saturat de cersetorul de la coltul strazii X-ulescu, sa dispara dracu”, cred ca ai zice “m-am saturat de cersetorii din tara asta, mi-as dori sa dispara toti”. Poate ca nu ai cum sa ma intelegi asa cum nici eu nu ii inteleg pe cei care ii urasc pe unguri sau evrei. Urasc etnia rroma pt ca vad ca toti sunt o apa si un pamant, eu unul nu am avut sansa sa intalnesc si rromi buni, cinstiti etc., atunci cand o sa intru in contact cu astfel de oameni poate o sa-mi schimb parerea. Un alt factor care ma face sa cred ca nu ma intelegi este legat de zonele geografice in care locuim, Prahova si Bucuresti sunt zonele cu cel mai mare numar de tigani (cel putin asa ne-a invatat pe noi la geografie) pe cand despre Salaj nu se poate spune acelasi lucru. Nu incerc nici sa te conving ca tiganii sunt evil si ca trebuie sa-i urasti, nici ca eu nu sunt dezaxat, incerc sa te fac sa intelegi ca s-ar putea sa nu ai 100% dreptate in privinta mea. Oricum fiecare cu parerile lui.

 • Ca te-ai apucat sa comentezi beat nu e o scuza pentru faptul ca aberai. Si diferenta e ca eu nu vreau sa “dispara” cersetorul din intersectie, ci sa fie un sistem care previne astfel de situatii sau macar reduce.

 • Da stiu ca nu-i o scuza. Imi place faptul ca esti foarte “politically corect” dar am o curiozitate nu ai nimic cu nici o etnie,religie,rasa,natie? Pura curiozitate nimic mai mult. 🙂

 • 1
 • 2
De Darius Groza

Sociale